Kas Vladimir Putin näitas Oliver Stone’ile töödeldud propagandavideot?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: DMITRY LOVETSKY/AP/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin näitas USA tuntud režissöörile Oliver Stone’ile lahinguvideot, milles väidetavalt on näha vene militaarkopterit ja sõdureid Süürias, kuid kriitikute arvates on tegemist vana videoga, millel on hoopis näha, kuidas USA militaarkopter hävitab Afganistanis Talibani võitlejaid.

USA meedia ja sotsiaalmeedia teatel ei pruukinud Putin teada, et näidatud videol ei ole lahingutegevus Süürias, kuid samas võis see olla järjekordne Kremli propagandatrikk.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP/Scanpix

Režissöör Oliver Stone’ile näidatud videos on suure tõenäosusega vene sõdurite asemel hoopis ameeriklastest sõdurid.

Oliver Stone
Oliver Stone Foto: Andrew Medichini/AP/Scanpix

Putini näidatud video sarnasuse Afganistanis USA poolt tehtud videoga avastas ukrainlasest blogija Fedir Panasenko. Seda väidet uuris lehekülg Counflict Intelligence Team, mis postitas Facebooki võrdluseks videod, millest esimene on Putini poolt nutitelefonis näidatud ja teine varasem USA video.

USA sõjahelikopterist jäädvustatud video avaldas 2013. aastal lehekülg military.com, kuid oletatavalt tehti see juba 2009. aastal.

Putin näitas Stone’ile seda videot oma nutitelefonist, mille tõttu ei ole kohe võimalik saada aru, millal ja kus see tehtud on. Stone’ile võis jääda mulje, et tegemist on värske videoga, kus on näha vene sõdurite võitlust Islamiriigi džihadistidega.

Putin kommenteeris, et nii võitlevad venelased Süürias. Stone olevat Putinile vastanud, et kui Islamiriik seda videot näeks, annaksid džihadistid alla.

Videol on näha, kuidas maapinnal liikuvate relvastatud võitlejate pihta avatakse helikopterist tuli, mis on väga võimas, tekitades hävingu.

Mõlemat videot näinute teatel on need kaks võrdlemisi identsed, välja arvatud see, et Putini näidatul on kuulda vene keelt.

«Venemaa president esitab temast rääkivas dokumentaalfilmis režissöör Oliver Stone’ile hoopis lahingut Afganistanis, milles USA sõjajõud kasutasid Apache helikoptereid. Sellele videole on juurde lisatud sobiv venekeelne rääkimine. Putin esitles, et Venemaa MI-24 ründe- ja dessanthelikopter hävitab Süürias toimunud lahingus Islamiriigi positsioone,» teatas Facebookis Donetskis elav Fedir Panasenko.

Lisaks Panasenkole pani ebakohasust tähele ka kiievlane Artur Nalbandjanin.

«Tegemist on totaalse Venemaa propagandada, seda ei saa heaks kiita,» teatas Panasenko sotsiaalmeedias.

Videoskanaal paisus nii suureks, et Putini pressijuht Dmitri Peskov pidi sel nädalal videot pressile kommenteerima.

Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov. / Scanpix
Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov. / Scanpix Foto: SCANPIX

Peskov kinnitas pressikonverentsil, et Putini näidatud video on autentne vene sõdurite poolt Süürias tehtud video ja selle avalikustas Venemaa kaitseministeerium.

«Kaitseminister Sergei Šoigu andis selle video president Putinile ja Putin näitas osa sellest režissöör Oliver Stone’ile,» lausus Peskov ajakirjanike ees.

Peskov kinnitas, et kindlasti ei ole tegemist vana USA militaarvideoga, mida on Venemaal töödeldud, et seda enda tarbeks kasutada.

Oliver Stone’i dokumentaalfilm «The Putin Interviews» jõudis USAs hiljuti vaatajateni. Kriitikute sõnul on tegemist Putinit mainekujundusfilmiga, milles paistab selgelt, et Putin on Stone’i jaoks iidol. Veel märgati, et Stone ei esita Putinile mitte ühtegi teravat küsimust.

Venemaa ja USA suhted on olnud languses alates 2014. aastast, mil Venemaa Ukrainale kuuluva Krimmi okupeeris. Lääs kehtestas selle tõttu Venemaale majandussanktsioone.

Hiljem on Venemaa olnud USA kriitika alla sekkumise tõttu Süüria sõtta ja USA presidendivalimiste mõjutamise pärast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles