Ragbistaadioni renoveerimisel tuli päevavalgele Rooma-aegne nekropol

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roomas leiti ragbistaadioni renoveerimise käigus nekropol
Roomas leiti ragbistaadioni renoveerimise käigus nekropol Foto: AP / Scanpix

Roomas tuli ragbistaadioni renoveerimise käigus päevavalgele seni avastamata Rooma-aegne nekropol.

Arheoloogide sõnul oli see surnute linn rajatud pärislinna jäljendades, sest ehitised paiknevad  majade sarnaselt, moodustades tänavaid ja kvartaleid, kirjutab AFP.

Arheoloogid jätkasid, et nekropolist leiti ka palju keskaegse keraamika jäänuseid, mis viitab sellele, et keskajal kasutati surnute linna elupaigana.

Veel ei teata, kes sinna maetud on, kuid esmased hauakohtade uurimised näitasid, et tegemist võib olla Kreeka päritolu vabastatud orjade matmispaigaga.

«Paari nädala pärast on selge, kes seda kohta matmispaigana kasutas,» sõnas arheoloog Marina Piranomonte.

Lisaks surnute linnale leiti Rooma põhjaosas toimuvatel väljakaevamistel teisel sajandil pKr elanud ja Rooma leegione juhtinud väejuhi Marcus Nonius Macrinuse haud.

Germaani hõimude vastu võidelnud Macrinus kuulus keiser Marcus Aureliuse lähikonda.

Väejuhi mausoleum avastati Tiberi jõe äärest. Osa sellest ehitisest oli hävinud, kuid säilinud osadelt oli võimalik kindlaks teha, kellele see rajatud oli.

Rooma linnavalitsusel on plaan Macrinuse hauakoha lähedale rajada Rooma nekropole tutvustav muuseum ning teha matmispaikadest virtuaalne konstruktsioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles