Daniel Day-Lewis teeb filmidega lõpparve

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daniel Day-Lewis
Daniel Day-Lewis Foto: Carlo Allegri/Reuters/Scanpix

Oscaritega pärjatud näitleja Daniel Day-Lewis, keda tuntakse linateostest «Gangs of New York» ja «Last of the Mohicans», lõpetab filminäitlejana töötamise.

60-aastane staar edastas oma esindaja Leslee Darti vahendusel, et ta ei tööta edaspidi enam näitlejana, see otsus on isiklik ning samas on ta tänulik nii kolleegidele kui vaatajatele, teatab BBC.

Daniel Day-Lewis
Daniel Day-Lewis Foto: John Shearer/AP/Scanpix

Briti ja Iirimaa kodakondsusega näitleja sai oma karjääri jooksul kolm Ameerika Filmiakadeemia auhinda Oscarit rolli eest filmides «My Left Foot», «There Will Be Blood» ja «Lincoln».

«Daniel Day-Lewis lõpetab näitlejana töötamise, ta on tänulik kolleegidele, filmimeeskondadele ja vaatajatele. Tegemist on tema isikliku otsusega ja ta esindajad ei jaga selle kohta rohkem infot,» selgitas Leslee Dart.

Daniel Day-Lewis
Daniel Day-Lewis Foto: Dimitrios Kambouris/AFP/Scanpix

Day-Lewise ekraanidebüüt oli 1971. aastal filmiga «Sunday Bloody Sunday». Oma esimese Oscari,  mis oli meespeaosa eest, sai ta 1990. aastal ratastooli aheldatud Christy Browni kehastamise eest filmis «My Left Foot».

Ta mängis peaosa 1992. aastal valminud filmis «The Last of the Mohicans», 1993. aasta filmis «In the Name of the Father», 1997. aasta linateoses «Boxer» ja 2002. aasta filmis «Gangs of New York».

Daniel Day-Lewis Abraham Lincolni rollis
Daniel Day-Lewis Abraham Lincolni rollis Foto: David James/AP/Scanpix

Day-Lewis sai teise Oscari 2008, mängides filmis «There Will Be Blood» peategelast, naftaärimeest Daniel Plainviewd ning kolmas Oscar tuli talle USA kodusõja aegse presidendi Abraham Lincolni kehastamise eest linateoses «Lincoln».

Kaader filmist «Lincoln», esiplaanil Daniel Day-Lewis Abraham Lincolni rollis
Kaader filmist «Lincoln», esiplaanil Daniel Day-Lewis Abraham Lincolni rollis Foto: David James/AP/Scanpix

Staari viimane film kannab pealkirja «Phantom Thread» ja see räägib 1950. aastate Londoni moemaailmast, kust ei puudunud ka intriigid. See peaks vaatajateni jõudma aastalõpul. 

Briti kuninganna Elizabeth II lõi Daniel Day-Lewise 2014. aastal rüütliks. 

Daniel Day-Lewis
Daniel Day-Lewis Foto: Stephen Lovekin/AFP/Scanpix
Daniel Day-Lewis 1993. aastal
Daniel Day-Lewis 1993. aastal Foto: imago stock&people/imago/United Archives/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles