Mis toimub Vladimir Putini peas? Tema sõnavõtud, mis võivad anda vihje (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/SCANPIX

Venemaa presidendil Vladimir Putinil on piisavalt peavalu ja halle juukseid tekitavaid probleeme, kuid tema «maski» tagant on raske aru saada, mida ta neist mõtleb või kuidas edasi tegutseb.

Lääs süüdistab Venemaad USA presidendivalimiste kampaania mõjutamises, Süürias lisaprobleemide tekitamises ja Krimmi annekteerimises.

Endine KGB agent Putin oli Venemaa peaminister 1999–2000 ja teisel korral 2008–2012. 2000–2008 oli ta Venemaa president ja on seda uuesti alates 2012. aastast.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP/Scanpix

Kui osa politolooge peab teda Venemaa jaoks kasulikuks presidendiks, siis teise osa arvates on tegemist autoritaarse režiimi kehtestajaga.

Business Insider kogus Putini ütlusi, mis võivad anda vihje, mis selle suurriigi juhi peas ja mõtetes toimub.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik/Scanpix

Putinit tuntakse seksistlikest kommentaaridest, millest üks kõlab järgmiselt: «Ma ei ole naine, seega ei ole mul ka päevi». Seda ta ütles vestluses režissöör Oliver Stone’iga enne temast rääkiva dokumentaalifilmi linastust, viidates et teda filmis näidatav ei häiri.  

Kui Putin 2012. aastal teatas presidendiks kandideerimisest, oli üks tema eesmärk saada jagu 2008. aastal Venemaad tabanud finantskriisile järgnenud probleemidest.

«Valitsuse eesmärk ei ole oma rahva moosimine, vaid rahval tuleb riigi heaolu nimel nii mõnigi mõru pill alla neelata,» teatas Putin.  

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/SCANPIX

«On ohtlik panna inimesed tundma end erilistena, olgu siis motivatsioon milline tahes,» sõnas Putin 2013. aastal New York Timesile antud intervjuus.

2000. aastal uppus Barentsi merel Venemaa allveelaev Kursk, võttes elu 118 meeskonnaliikmelt. Putini kommentaar oli kahesõnaline.

Putini valitsus andis juhtunu kohta vastuolulist teavet, tekitades nii Venemaa meedias kui välismeedias segadust.

Putin esines Kurski uppumise teemal ka USA Larry Kingi jutusaates, kus vastas vaid kahe sõnaga, öeldes, et «see uppus».

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: POOL New/REUTERS/Scanpix

2014. aastal G-8 riikide liidrite kohtumisel oli Venemaa presidendil sõnavahetus USA presidendi Barack Obama ja teiste liidritega, et kas Venemaa, USA ja veel mitmed lääneriigid peaksid Süüria mässulisi toetama. Putin oli toetamise vastu.

Putin oli seisukohal, et mõnikord tuleb jääda üksinda ja vähemusse, et näidata oma mõtte õigsust.

«Jahime kõikjal terroriste. Kui nad on lennujaamas, siis seal. Kui aga leiame nad WCst, siis, vabandust, laseme nad veega alla ja juhtum peaks olema lõpetatud,» sõnas Putin.

Sellise seisukoha käis Putin välja 1999. aastal, kui temalt küsiti Tšetšeenias toimuva sõja kohta ning Putin väljendas end siis väga värvikalt. 2011. aastal palus ta sellise sõnavõtu pärast vabandust.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel/Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

«Mida enam ma inimesi tundma õpin, seda enam ma armastan koeri. Ma lihtsalt pean neid armastama,» teatas Putin ühes intervjuus.

Venemaa presidendil on mitu koera, kaasa arvatud 15-aastane labrador Konni.

Putini sõnul on ta kõige rikkam inimene, mitte ainult Euroopas, vaid kogu maailmas, sest ta ei kogu raha, vaid emotsioone.

Majandusväljaannete andmetel ei ole teada, kui suur on ta varandus, kuid väidetavalt ulatub see umbes 40 miljardi dollarini.

2013. aastal küsiti Putinilt teleesinemises, kas kunagi saabub aeg, mil ühtegi probleemi ei ole.

Putini vastus oli lihtne: «Mitte kunagi ei saabu aega, mil probleeme ei ole, kuid siiski tasub selle nimel pingutada».

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Mikhail Klimentyev/Mikhail Klimentyev/TASS/Scanpix
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles