Küünis näeb Sulev Keeduse mängufilmi “Kirjad Inglile”

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringu eesmärgiks on kindlaks teha täiskasvanute oskused. Foto on illustratiivne.
Uuringu eesmärgiks on kindlaks teha täiskasvanute oskused. Foto on illustratiivne. Foto: www.kirjadinglile.ee

Esmaspäeval, 11. aprillil linastub kahel korral Endla teatri Küünis Sulev Keeduse mängufilm “Kirjad Inglile”.

Film aastaid tagasi Afganistani sõdima saadetud ja seal islamiusu omaks võtnud Jeremia Juunas Kirotajast (Tõnu Oja), kes kodumaale naastes seisab silmitsi teistlaadi sõjaga.

Laokil Eesti väikelinnas jookseb rindejoon ida ja lääne kultuuri, meeste ja naiste, terve mõistuse ja hullumeelsuse vahel. Kuskil nende lahingute keskel on tema tütar Ingel, kelle Kirotaja on otsustanud pärast aastaid kestnud eemalolekut üles leida, rääkis filmi pressiesindaja Merit Kask.

Ainsaks juhtlõngaks on telefonis kostnud tütre nutt ja sidevahendiks kaustik täis tütrele adresseeritud kirju. Kuid kodumaal on temaga teised plaanid ja linna valitsevad naised näivad just temalt närivale tühjustundele lunastust ootavat.

Mängufilmide “Somnambuul” (2003), “Georgica” (1998) ja dokumentaalfilmi “Jonathan Austraaliast” (2007) autor Sulev Keedus selgitas, et pikk film vajab küpsemiseks aega ja päris esimese tõuke “Kirjad Inglile” filmi loomiseks sai ta õigupoolest juba enam kui 30 aastat tagasi.

“Sain pärast ülikooli lõpetamist sõjaväekutse,” meenutas Keedus. “Minu punaste kaantega sõjaväedokumenti oli kirjutatud “Snaiper”. Kõik viitas sellele, et oleksin sattunud Riiga eridessandi väljaõppesse, kust tulid parimad tapjad. Kui mul augusti lõpus poega poleks sündinud, oleksin 1979. aasta jõulude ajal sattunud tõenäoliselt Afganistani ja parimal juhul sealt alles kaks aastat hiljem vaimse sandina pääsenud.”

Jeremia Juunas Kirotaja osas astub üles Tõnu Oja. Teistes osades näeb tervet hulka andekaid ja isikupäraseid naisi: Katariina Lauk, Ragne Pekarev, Tiina Tauraite, Mirtel Pohla (“Sügisball”, “Jan Uuspõld läheb Tartusse”), Ketter Habakukk jt.

Film on mittesoovitatav alla 12aastastele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles