Noored tantsijad jutustasid Koolitantsul oma lugusid

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastseliina trupp Exit esitas «Nälga».
Vastseliina trupp Exit esitas «Nälga». Foto: Toomas Huik / Laura Oks

Tänavune laste ja noorte tantsufestival Koolitants peeti deviisi «Mis lugu jutustad sina?» all. Seetõttu tegidki korraldajaile enim rõõmu etteasted, millest aimdus esinejate ja juhendajate koostööd.


«Lugusid oli väga erinevaid,» ütles festivali peakorraldaja Mihkel Ernits. «Eks vaataja jaoks jutustab ju iga tants mingit lugu. Sõltub muidugi sellest, kui palju juhendaja mõtleb, mida vaataja tantsust võib välja lugeda.»

Ernitsa sõnul oli korraldajate eesmärk juhendajaid motiveerida ja suunata neid mõtlema selle peale, mida nad oma tantsuga öelda tahavad. Kõige rohkem jäid tema sõnul silmi noori puudutavad lood nendest tantsudest, kus lapsed ja juhendaja olid tantsu loomisel koostööd teinud.

«Juhendaja loodud tantsu puhul paistavad teinekord välja juhendaja kui täiskasvanu vaated elu erinevatele aspektidel. Laste ja eriti mudilaste tantsudel puhul oli märgata, et palju saadi inspiratsiooni «Detektiiv Lottest», mille muusikat kasutati,» selgitas Ernits. «Ühe tantsu puhul olid isegi kostüümid Lotte-võtmes.»

Tänavune festival oli järjekorras juba seitsmeteistkümnes. Ernits, kes on esimest korda peakorraldaja, rääkis, et vahepeal liikusid plaanid korraldada Koolitantsu iga kahe aasta tagant. Aga noored ei ole sellega nõus ja soovivad osaleda iga­aastasel festivalil.

Tänavusel Koolitantsul osales koos maakondlike voorudega 5500 last ja noort viies kategoorias: mudilased, 1.–3. klass, 4.–6. klass, 7.–9. klass ning 10.–12. klass. 1200 väljavalitut said oma loomingut näidata nädalavahetusel Tallinnas Solarise kontserdimajas antud kolmel finaaletendusel.

«Festival läks plaanipäraselt ja hästi,» kinnitas Ernits enne pühapäevaõhtust kontserti. Tema hinnangul oli kõige tähtsam see, et tantsijaid oli endiselt sama palju kui varemgi. «Eriti tore on, et lapsevanemad ja esinejate sõbrad-tuttavad on hakanud järjest rohkem tantsijatele kaasa elama. Finaalkontsertidega üritame püüda ka tavavaatajat, kelle lapsed ehk ei tantsi ja kes muidu ehk tantsu ei vaatagi, aga Koolitantsul näeb, kui vahva meelelahutuse vorm see on,» selgitas Ernits. «Saalid on täis olnud, kõige populaarsem oli pühapäevane etendus kell 12 – siis esinesid mudilased, 1.–3. klasside ja 4.–6. klasside tantsijad.»

Ernits hindas laval nähtut läbimõelduks ja silmale meeldivaks. «17 aastat Koolitantsu on kasvatanud tantsulapsed, kes käivad teiste esinemisi vaatamas ja sealt õppimas. Nii muutub endagi tants märgatavalt paremaks ja lihvitumaks,» tõdes ta.

Koolitants 2011 laureaadid
10.–12. klass

•    Dreek Stuudio, Tallinn, vabatants «Nii valge süda»
•    Fööniks, Jõgeva, eesti tants «Eesti tants F-rühmale»
•    Neposedõ, Tallinn, estraaditants «Vene simman»
•    Exit, Vastseliina, šõutants «Nälg»
•    Semiir, Kuressaare, tänavatants «Zzz…»
Mudilased, 1.–3. klassi ja 4.–6. klassi lapsed
•    Katariina, Võru kunstikool (mudilased), lastetants «Jetid»
•    Carolina, Tallinn (1.–3. kl), lastetants «Eksponaate mitte puudutada»
•    Meie Stuudio, Põlva (4.–6. kl), vabatants «Võitjale kuulub karikas»
•    Ökulid, Tallinn (4.–6. kl), eesti tants «Nälg paneb mehe tagumikku liigutama»
•    DanceAct, Tallinn (4.–6. kl), estraaditants «Rongijaamas…»
•    Vallatud, Kohtla-Järve (4.–6. kl), šõutants «Kas tõesti?»
•    VAT tantsustuudio, Tallinn (4.–6. kl) tänavatants «Sekeldused»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles