Geneetiliselt muundatud lehmad annavad «inimpiima»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geneetiliselt muundatud lehmad annavad «inimpiima»
Geneetiliselt muundatud lehmad annavad «inimpiima» Foto: SCANPIX

Hiina riikliku põllumajandusülikooli teadlased muundasid inimgeenide abil 300 lehma geneetikat.

Need lehmad annavad piima, mis sarnaneb rinnapiimaga, kirjutab foxnews.com.

See piim võib olla alternatiiviks tavalisele rinnapiimale ja imikute piimasegudele.

Rinnapiimas ja ka  lehmade «inimpiimas» leiduvad ained tugevdavad immuunsüsteemi ning kaitsevad infektsioonide eest.

Uuringut juhtinud teadlase Ning Li sõnul võib nende uudistoode sattuda kriitika alla, et see on geeneetiliselt muundatud toiduaine.

«Geneetiliselt muundatud lehmadelt saadava piima maitse on tavapiima maitsest tugevam. Jätkame selle piima uuringuid. Loodame, et umbes kümne aasta pärast on see juba tarbija laual,» lausus Ning.

Kasutades kloonimistehnoloogiat, viisid teadlased inimgeene Holsteini tõugu lehmade DNAsse. Geneetiliselt muundatud embrüod istutati siis surrogaatlehmadesse.

Sellisel viisil saadi lehmad, mis annavad rinnapiimaga sarnast piima. See piim sisaldab lüsosüümi valke, millele on baktereid hävitav toime.

Samuti saadi neilt lehmadelt piima, milles on vadakuvalku alfa-laktabumiini.

 Teadlaste sõnul tõstsid nad geenimuundamise abil piima rasvasisalduse 20 protsendini ning muutsid piima koostist, mille tõttu uudne piim on enam sarnane rinnapiimaga. Samuti on sellele piimal rinnapiima omadused.

Geneetiliselt muundatud toidu vastaste sõnul  tuleb veel teha uuringuid, tõestamaks, et see piim inimestele ohtlik ei ole.

«Muundatud lehmade piim võib  saada rinnapiima aseaineks. See piim on peaaegu rinnapiimaga identne,» lisas Hiina teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles