Venemaa ja Ukraina vahel tekkis vaidlus 11. sajandi kuninganna Kiievi Anna teemal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiievi Annat kujutav fresko
Kiievi Annat kujutav fresko Foto: wikipedia.org.

Venemaa ja Ukraina suhted on juba mõnda aega olnud üsna halvad, kuid nüüd toodi sõnalisse konflikti ka ajalugu ja kunaginne valitseljanna Kiievi Anna.

Kiievi Anna, ka Anna Jaroslavna (umbes 1030 – 1075) oli Prantsusmaa kuninga Henri I abikaasa, kandes tiitlit kuninganna-kaasvalitseja, olles ka oma poja Philip I alaealisuse tõttu 1060 – 1065 Prantsusmaa regent, edastab BBC.

Kiievi Annat kujutav fresko
Kiievi Annat kujutav fresko Foto: wikipedia.org.

Kiievi Anna isa oli Kiievi vürst Jaroslav Tark (umbes 978  - 1054) ja ema oli Rootsi päritolu Ingegerd Olofsdotter. Anna lapsepõlve ja noorusaja kohta informatsiooni napib, kuid ajaloolised dokumendid lubavad oletada, et ta oskas lugeda ja kirjutada, mis oli siis naiste puhul haruldane.

Jaroslav Tark
Jaroslav Tark Foto: wikipedia.org.

Jaroslav Tark tahtis liitlasi ja selle tõttu andis oma tütre Anna Kapetingide soost Prantsuse kuningale Henri I (1008 – 1060) naiseks.

Prantsuse kuningat Henri I kujutav joonistus / wikipedia.org
Prantsuse kuningat Henri I kujutav joonistus / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Oma ülejäänud kaks tütart naitis Kiievi vürst võimu kindlustamiseks erinevate Euroopa kuningriikide valitsejatega.  Ka poegadest said tähtsate valitsejasuguvõsade esindajate kaasad.

9. sajandil tekkis Ukraina territooriumil esimene slaavlaste riik, Kiievi-Vene suurvürstiriik, kuid hiljem see riik sinna kuulunud väikeste vürstiriikide võimuvõitluses lagunes. 11. sajandil tekkis uus, Lääne-Euroopale orienteeritud Kiievi vürstiriik.

Nüüdne vaidlus tekkis Venemaa presidendi Vladimir Putini märkuse tõttu, milles ta sõnas, et 11. sajandil valitsenud kuninganna on Venemaa Anna. Ukraina president Petro Porošenko teatas siis Twitteris, et Putin üritab ajalugu muuta.

Ukraina välisministeeriumi ingliskeelses Twitteris kirjutati, et kui Kiievi Anna oli Prantsusmaa kuninga kaasa, laiutas Moskva kohal alles kasemets. See sõnum oli suunatud Venemaa võimudele.

Venemaa välisministeerium vastas Ukrainale, et Venemaa, Ukraina ja Valgevene on ajalooliselt üks ala sarnase kultuuri ja tavadega. Teksti juures oli foto Novgorodi Püha Sofia katedraalist, mis ehitati 11. sajandil.

Novgorodi Püha Sofia katedraal
Novgorodi Püha Sofia katedraal Foto: wikipedia. org

Ukraina vastas Venema tviidile animasarjaga «Simpsonid» episoodiga, milles vene ametnik vahetab oma nimesilti, kandes alguses «Venemaa» ja siis «Nõukogude Liit». 

Venemaa ei jätnud jonni ja saatis Twitteris prantsuskeelse sõnumi Kiievi Anna kohta, Anne de Russie, pannes juurde temast tehtud joonistuse.

Ukrainlased lisasid sotsiaalmeedias, et kunagise vürsti tütre ja kuninganna üle ei ole mõtet vaielda, vaid tänapäeval on tähtsamaid teemasid.

Venemaa satiirilisel Twitteri leheküljel kirjutati järgmist: «Kiiev on Venemaa pealinn. Kiievi vürstitarid ja vürstinnad on Venemaa kodanikud. Anna viis Prantsusmaale vene trikoloori, millest hiljem sai muudetud kujul Prantsuse lipp».

Veel üks venelaseest twitteri kasutaja kirjutas: «Ukraina juhtide andmetel oli Jaroslav Tark ja ta tütar Anna ukrainlased ja seda ainult põhjusel, et sajandeid hiljem tekkis paika, kus nemad kunagi elasid, riik nimega Ukraina».

Venemaa ja Ukraina ajalooline vägikaika vedamine jätkub, sest Ukraina välisminister Pavlo Klimkin teatas, et Venemaa kuulus poeet Aleksander Puškin oli tegelikult ukrainlane, kuna ta sai oma loominguks inspiratsiooni Krimmist ja Odessast.

Aleksander Puškinit kujutav maal
Aleksander Puškinit kujutav maal Foto: L. Vdovin/RIA Novosti/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles