Video: Brasiilia linna terroriseerivad vereimejatest vampiirnahkhiired (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vampiirnahkhiir
Vampiirnahkhiir Foto: Pascual Soriano/AFP/Scanpix

Braiilia idaosas Bahia osariigis Salvadori linnas terroriseerivad vereimejatest vampiirnahkhiired lisaks loomadele ka inimesi.

Võimude sõnul ründavad need nahkhiired öisel ajal, kui inimesed magavad, imedes nende verd, edastab The Telegraph.

Vampiirnahkhiir
Vampiirnahkhiir Foto: Pascual Soriano/AFP/Scanpix

Teadlaste sõnul toituvad vampiirnahkhiired tavaliselt lindude ja imetajate verest, kuid millegipärast on neile nüüd hakanud maitsema ka inimveri. Uurimisel leiti nendelt nahkhiirtelt inimese DNAd. 

Salvadori linnaesindajad andsid linlastele karmi käsu öisel ajal aknad-uksed kinni hoida, et nahkhiired hoonetesse ei pääseks. Politsei teatel on vampiirnahkhiirte terrori tõttu seni hukkunud üks inimene, saades nahkhiirehammustusest marutõve.

Uurimine näitas, et  nahkhiir hammustas 46-aastast farmerit kui ta oli hilisõhtusel ajal karjamaal lehmi lüpsmas.

Salvadori meditsiinitöötajate teatel peaksid kõik, kellel on olnud vampiirnahkhiirtega kokkupuuteid, laskma end arstidel kontrollida.

Salvadorist on seni leitud kaks surnud vampiirnahkhiirt, olles ohtlikud, kuna olid marutõve kandjad.

Bahia tervishoiuametnike teatel on end haiglates lasknud kontrollida 40 inimest, kes hommikul ärgates leidsid oma kehal nahkhiirte tekitatud vigastusi ja voodipesul vereplekke. Lisaks inimestele tegeletakse seal kasside ja koerte vaktsineerimisega, kuna nahkhiired ohustavad ka neid.

«Salvadori vanalinn on nii kohalike kui turistide seas populaarne, õhtuti on sealsetest ööklubides peod ja ka peolised on saanud nahkhiirtelt hammustada, vajades meditsiiniabi,» sõnas linlane Edson Ribeiro.

Vanalinnas elava Matheus Andrade sõnul on nahkhiired teda kolmel korral hammustanud, hammustustele viitasid nii haavad kui veri voodis, kuid ta sai õigel ajal ravi, mis päästis ta marutõvest. 

Brasiilia Bahia osariiki tuntakse sealsest ilusast loodusest ja randadest, olles nii kohalike kui turistide seas populaarne. Samas mõjutavad nüüdsed vampiirnahkhiirte rünnakud linna elu, kuna neid käsitiivalisi kardetakse ja selle tõttu võib turistide arv väheneda.

Vampiirnahkhiirte teadusnimetus on vereimejalased (Desmodontinae), tegemist on on käsitiivaliste seltsi lehtninalaste sugukonda kuuluv imetajate alamsugukonnaga. 

Vampiirnahkhiirte sülg sisaldab erilist glükoproteiini drakuliini, mis ei lase hammustuskohas verel hüübida ning võimaldab loomal pikema aja vältel haavast immitsevat verd lakkuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles