Pildid: 15 kõige jõukamat riigjuhti ja valitsejat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kullakangid
Kullakangid Foto: Panther Media/Scanpix

Lehekülg smartasset. com tegi nimekirja riigijuhtidest ja valitsejatest, kes on kõige jõukamad. Nende seas on nii Venemaa president Vladimir Putin kui USA president Donald Trump, kuid ka mitme naftarikka riigi juhid.

Esikohal on Venemaa president Vladimir Putin, kelle vara suurus erinevatel andmetel on 40 – 200 miljardit dollarit. Selle järgi on Putin maailma kõige rikkam inimene, edestades oma varaga ka ametlikult kõige rikkamaks peetavat ärimeest ja filantropisti Bill Gatesi.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik/Scanpix

Tai kuningal Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkuni vara olevat 30 miljardit dollarit. See kuningas sai võimule pärast oma isa, ligi 70 aastat tai troonil olnud kuninga Bhumibol Adulyadej surma 2016. aasta oktoobris.

Tai kuningas Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun
Tai kuningas Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/Scanpix

Brunei sultanile  Hassanal Bolkiahile kuulub umbes 20 miljardit dollarit. Suur osa ta rikkusest on kinnisvaras, talle kuulub maailma suurim kuninglik palee, mis kannab nime Ustana Nurul Iman. Selles palees on 1788 tuba ja 257 vannituba, võimaldades mahutada nii sultani suurt pere kui külalisi.

Brunei sultan Hassanal Bolkiah
Brunei sultan Hassanal Bolkiah Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik/Scanpix

Saudi Araabia kuningas on Salman bin Abdulaziz Al Saud, kes kuulub Saudide dünastiasse, mis on selles Pärsia lahe riigis võimul alates 18. sajandist. Enamik selle pere ja kuninga varast on pärit naftatööstusest ja nafta ekspordist. Kuningale kuulub natuke alla 20 miljardi dollari.

Saudi araabia kuningas Salman bin Abdulaziz Al Saud
Saudi araabia kuningas Salman bin Abdulaziz Al Saud Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Araabia Ühendemiraatide presidendi, kes samas on ka Abu Dhabi emiir, Khalifa bin Zayed al-Nahyani vara suurus on 15 miljardit dollarit. Ta sai võimu juurde pärast oma isa surma 2004. aastal. Seal asub ka maailma kõrgeim ehitis, 828-meetrine Burj Khalifa, mis sai valitseja järgi nime. Veel on sellel riigijuhil Londonis 1,7 miljardi väärtuses kinnisvara.

Araabia Ühendemiraatide president Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahyan
Araabia Ühendemiraatide president Sheikh Khalifa bin Zayed al-Nahyan Foto: STEPHANIE MCGEHEE/REUTERS/Scanpix

Maroko kuninga Mohammed VI vara on 5,7 miljardit dollarit. Praegune kuningas sai võimule pärast oma isa, kuningas Hassani surma 1999. aastal. Mohammed VI üritab oma riiki moderniseerida ja korruptsiooni vähendada. Osa ta varast pärineb aktsiatest.

Maroko kuningas Mohammed VI (esiplaanil)
Maroko kuningas Mohammed VI (esiplaanil) Foto: -/AFP/Scanpix

Liechtensteini vürstil Hans-Adam II-l on vara viie miljardi dollari väärtuses. See valitseja on troonil olla 28 aastat, ta vara koosneb pärandist, maadest, kinnisvarast, perele kuuluvast pangast ja kunstikollektsioonist. 2003. aastal sai ta õiguse panna veto parlamendi otsustele.

Liechtensteini vürst Hans-Adam II
Liechtensteini vürst Hans-Adam II Foto: Arno Balzarini/AP/Scanpix

Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un on samuti üks rikkamaid riigijuhte, väidetavalt on ta vara suurus viis miljardit dollarit. Kimid on Põhja-Koreas võimul olnud alates 1949. aastast, neil on maailma erinevates paikades nii kinnisvara kui ka pankades raha. Kinnitamata andmetel on selle kinnise riigi juht saanud kasu ka USA dollarite võltsimisest.

Põhja-Korea juht Kim Jong-un
Põhja-Korea juht Kim Jong-un Foto: ED Jones/AFP/Scanpix

Dubai šeigile, kes on ka Araabia Ühendemiraatide peaminister, Mohammed bin Rashid al-Maktoumile kuulub umbes neli miljardit dollarit. Ta vara on pärit naftast. Tegemist on aktiivse ärimehega, kes on kõrghoone Burj Khalifa ehitamise taga, lisaks on ta luuletaja ja ratsasportlane.

Araabia Ühendemiraatide peaminister Sheikh Mohammad bin Rashid al-Maktoum
Araabia Ühendemiraatide peaminister Sheikh Mohammad bin Rashid al-Maktoum Foto: HO/Reuters/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi vara on 3,5 miljardit dollarit. Majandusväljaande Forbes teatel on Trumpi vara pärit kinnisvaratehingutest, talle kuuluvast kinnisvarast kõige väärtuslikum on New Yorgis Trump Toweri läheduses 57. tänaval asuv Niketown.

USA president Donald Trump
USA president Donald Trump Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Katari emiirile Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thanile kuulub kaks miljardit dollarit. Ta on Katari poolt kogu maailmas tehtud investeeringute taga. Katar on Lähis-Ida üks jõukamaid riike, mille jõukus pärineb maagaasist ja naftast. Kataris on maailmas suuruselt kolmandad gaasi- ja naftamaardlad.

Katari emiir Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani
Katari emiir Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani Foto: NIKOLA SOLIC/REUTERS/Scanpix

Kasahstani presidendile Nurzultan Nazarbajevile kuulub umbes üks miljard dollarit. Nõukogude Liidu ajal oli Nazarbajev Kasahstani kommunistliku partei esimene sekretär ning pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist 1991. aastal valiti Kasahstani presidendiks. Samas arvatakse, et ta on korrumpeerunud.

Kasahstani president Nursultan Nazarbajev
Kasahstani president Nursultan Nazarbajev Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Monaco vürst Albert II on samuti «ühe miljardi dollari mees». Ta vara koosneb maast ja vürstiperele kuuluvatest kuulsatest hasartmängupaikadest. Vürst Albert on tuntud selle poolest, et ta tegeleb mäesuusatamisega ja bobisõiduga, olles esindanud oma riiki taliolümpial.

Monako vürst Albert II
Monako vürst Albert II Foto: BERTRAND LANGLOIS/AFP/Scanpix

Omaani sultan Qaboos bin Said on «alla miljardi mees», kuna talle kuulub 700 miljonit dollarit. See sultan sai võimule 1970. aastal, olles oma isa riigipöördega kukutanud. Enamik ta varast on pärit naftast. Sultan on lasknud oma raha eest ehitada mitu kuulsat mošeed, kaasa arvatud pealinnas Muscatis asuva Sultan Qaboosi suure mošee.

Omaani sultan Qaboos bin Said
Omaani sultan Qaboos bin Said Foto: MOHAMMED MAHJOUB/AFP/Scanpix

Ekvatoriaal-Guinea presidendil Teodoro Obiang Nguema Mbasogol on 600 miljonit dollarit, ollest maailma liidrite seas oma vara suurusega 15. kohal. Ta on ka kõige kauem võimul olnud president, saades selleks pärast 1979. aasta riigipööret, millega ta kukutas oma onu võimult. Ta on tehniliselt Ekvatoriaal-Guinea president, kuid tegemist on üheparteilise riigiga, kus opositsioon on alla surutud ning seega saab teda pidada diktaatoriks.

Ekavtoriaal-Guinea president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo
Ekavtoriaal-Guinea president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo Foto: str/REUTERS/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles