Kuninglikud nelikud alustavad Paides uut tava

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg

Seoses 720. aasta juubeli pidustustega on Paides sel laupäeval kultuurikeskuse ja muusikakooli koostöös sündimas uus tava: üle-eestiline kvartettide konkurss «Kuninglik nelik», mis märgistab Jüriöö ülestõusust osa võtnud nelja eestlaste kuninga retke Paidesse rahuläbirääkimistele. Konkurss algab kell 13.

Paide kultuurikeskuse kunstiline juht Tiia Tamm ütles, et esimese konkursi osalus on üsna laiapõhjaline. «Võistlema ootame nii vokaal, vokaal-instrumentaal- kui ka kvartette, nii noori vanuses 12 kuni 19 aastat ka kui täiskasvanuid vanuses kuni 35 aastat,» täpsustas ta.

Tamm märkis, et iga kvartett esitab kaks pala. Üks lugu peab olema eesti autorilt või rahvamuusikast, mis võib olla oma seade või omalooming. «Soovitatav, aga mitte kohustuslik on, et muusikapala oleks teemakandja, see on seotud eestluse, isamaalisusega,» lisas ta.

Teine lugu on kvartettide vaba valik nii päritolult, muusikastiililt kui ka teemalt. «Laulda tuleb eesti keeles ja pillid peavad olema nii naturaalsed kui saab,» ütles Tamm.

Kvartettide esitusi hindab kolmeliikmeline žürii, mille töösse on Paide muusikakooli viiuliõpetaja Raina Tammeriik kaasanud Türi muusikakooli puhkpilliõpetaja Ants Oidekivi, Nõmme muusikakooli õpetaja, koolinoorte laulupeo sümfooniaorkestrite üldjuhi Jüri Ruut Kanguri ja laulja Airi Allvee. «See on vahva ideega üritus, tuleb huvitav ja põnev kontsert, nii konkursil kui ka õhtul, kui esinevad paremad,» ütles Tammeriik. «Kvartetid on hästi mitmekesised ja erinevas vanuserühmas, seda enam tuleb huvitav.»
Žürii nimetab peaauhinna ning parima noorte- ja täiskasvanute kvarteti eripreemiaid kuue kvarteti seast, kes on tulemas Tabasalust, Tallinnast, Tartust, Rakverest ja Paidest. «Peaauhinna võitja sõidab päevaks Rootsi, teistele on kontserdipileteid,» lisas Tiia Tamm.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles