Kuidas sai alguse ERKI Moeshow?

Jaanika Vilipo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ERKI mood 13 mai 1982

ERKI Moeshow tähistab 27.-28. mail 2017 oma 30. juubelit ning peale konkursi toimub rahvusvaheliste esinejatega moetööstuse konverents, avatakse ERKI Moeshow ajalugu tutvustav näitus ja antakse välja ERKI Moeshow 30 raamat.

Rääkisime ERKI Moeshow asutajaliikme ja - raamatu koostaja, Anne Metsisega.

Kuidas sai alguse ERKI Moeshow?

ERKI Moeshow sai alguse ühe laupäevase peo eeskavana 8. mail 1982. Muidu olid selleks olnud Päratrusti filmid vms. Ettevalmistused algasid nädal varem ja kasvasid meile endilegi ootamatult üle pea. Korraga oli moekateedri õmblustuba riideid maast laeni täis ja neid tuli kuidagi süstematiseerima hakata. Seinale riputati nimekiri, kuhu igaüks, kes soovis esineda, võis oma nime juurde lisada.

1982 aasta 13. mai / ERKI Moeshow - fotol: Anu Hint, Anne Metsis, Maire Valdma
1982 aasta 13. mai / ERKI Moeshow - fotol: Anu Hint, Anne Metsis, Maire Valdma Foto: ERKI mood 13 mai 1982

ERKI Moeshow toimus aastatel 1982–1987 ja 1995–praeguseni. Praegu tähistatakse 35 aasta möödumist esimesest ERKI Moeshowst + moeshow toimumist 30ndat korda.

35 aastat tagasi, 1982. aastal, toimus moeshow ilma igasuguse eelneva züriita, autorikollektsioonideta, tehnopargita, profimeikijate-juuksuriteta, liikumisjuhita jne. Show keskpaigaks üksteisest eemale vajunud paneelidest laval, paari värvilist valgust näitava prožektoriga ja ühe abivalmis inimesega, kes pani iga uue «numbri» algul maki peal loo mängima – aga lood olid ägedad! Ja tohuvapohuga lava taga asuvas võimlas, mis oli ühtaegu nii riietumise, enda meikimise kui veel viimaste sammude harjutamise ruum.

Kuidas on ERKI Moeshow ajas muutunud?

Juba teisel aastal ilmusid autorikollektsioonid, mingigi helitehnika ja valgustus. Liikumist tulid appi seadma Peda (pedagoogilise instituudi) tantsujuhtimise üliõpilased. Lavakujundus läks järjest kontseptualistlikumaks Lee Reinula ja Andro Kööbi juhitavate 1980ndate teise poole moeshowde ajal. Tulid külalisesinejad ning ka moeshow alustas ringreise Venemaale ja teistesse liiduvabariikidesse. 

1990ndatel ilmusid sponsorid, reklaam ja kollektsioonide müügi võimalus. Kuna esineda soovijaid tekkis tohutu tulv (ka väljaspoolt kunstiinstituuti), tuli teha 20-30 kollektsiooni vahele jääv valik žürii abil, et programmi pikkus mõistlikkuse piires püsiks.

Lavastuse tehniline teostus muutus järjest professionaalsemaks ja kollektsioonid autorikeskseks. Moeshow kolis koolist välja ja sai arvestatavaks kultuurisündmuseks, näiteks Tallinna linnafestivalide ühe osana.

ERKI Moeshow on eelkõige noorte moeloojate hüppelava - mood ja trendid muutuvad, kas ka noored on selle 35 aastaga muutunud?

35 aasta jooksul esinevad juba kunagiste show´tajate järeltulijad! Nagu erineb emade ja isade noorusaeg teie omast – noorte inimeste õhin ja entusiasm on samasugune. Aga tehniline areng on olnud tohutu, sms-hääletamisest ja videoekraanidest ei olnud siis juttugi. Samas arvan et käsitööoskused olid ennemuiste iseenesestmõistetavamad kui praegu – nõel  ei liigu läbi riide isegi äpi abil :-)

Kui muusikud saavad loomingulist inspiratsiooni armastusest, inimsuhetest, kirest - mis on noore moelooja inspiratsiooniks?

Ikka ka seesama – armastus, inimsuheted, kirg. Ja võimalus ise seda edasi anda oma loodud kostüümi sees.

Olete ERKI Moeshow raamatu looja - mis oli selles arhiveerimise töös kõige nauditavam?

Nostalgia on alati magus tunne. Tore oli endiste erkikatega tunda, et meil on mingi ühine «saladus» – ERKI Moeshow telgitagused! Korjata kokku mälestuste killukesi, mis on nii erinevad. Igaüks mäletab midagi, millest teisel pole õrna aimugi... EKA moekateedri rahvaga oli meeldiv taaskohtuda ja ühist asja ajada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles