USA elamumajanduse minister: vaesus on suhtumise tagajärg

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ben Carson
Ben Carson Foto: Larry French/AFP/Scanpix

USA elamumajanduse ja linnaplaneerimise ministri Ben Carsoni arvates on vaesuse põhjuseks inimeste arusaamad ja ellusuhtumine, sageli antakse vaesusmentaliteeti edasi põlvest põlve.

65-aastane miljonärist endine neurokirurg Carson oli möödunud aastal vabariiklaste üks presidendikandidaate, kuid ta langes juba kampaania alguses välja, edastab time.com.

Kui vabariiklane Donald Trump sai USA presidendiks, andis ta Carsonile elamumajanduse ministri koha.

Ben Carson
Ben Carson Foto: Larry French/AFP/Scanpix

Carsoni hiljutine intervjuu meediale tekitas ameeriklastes pahameelt, tuues kaasa kriitikalaviini nii meedias kui sotsiaalmeedias.

Carson sõnas raadiokanali Sirius XM intervjuus, et vaesus on inimeste endi süü ning et lapsed õpivad vanematelt vaesusmentaliteeti.

«Vaesus on õpitud asi, mitte meile sünniga kaasa antud. Kui inimesel on õige suhtumine, siis ta hätta ei jää. Tal võib vahel raske olla, isegi tänavale elama ja kerjama sattuda, kuid ta tõuseb taas jalgadele ja on kasulik ühiskonnaliige,» lausus USA elamumajandusminister.

Ta lisas, et USAs on palju näiteid, kuidas vaeseid on aidatud, kuid mõne aja pärast on nad oma suhtumise tõttu samas «augus» tagasi.

Carsoni sõnul on mitmed  sotsioloogilised uuringud näidanud, et põlvkond põlvkonna järel elatakse vaesusringis, kuna kas ei osata või ei taheta sellest välja murda, kartes oma identiteeti ja sotsiaalset klassi kaotada.

«Kindlasti on lapsi, kes tahaksid paremat elujärge, kui on nende vanematel, kuid kuna nad on juba maast madalast ajupestud, siis ei näe nad sageli sellest surnud ringist väljapääsu,» selgitas minister.

Carson kiitis samas oma ema, kellel ei olnud vaesusmentaliteeti, vaid ta nägi end alati jõukana ja õpetas samasugust suhtumist oma lastele.

Pärast Carsoni esinemist sotsiaalmeedia lausa «plahvatas» etteheidetest, et miljonärist Carson ei tunne tegelikku elu, vaid käib ringi rahasilmaklapid peas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles