Tyrannosaurus rex`i sugulane?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zhuchengtyrannus magnus
Zhuchengtyrannus magnus Foto: SCANPIX

Iirimaa Dublini ülikooli paleontoloogid leidsid Hiinast Shandongi provintsist uue hiidsisalikuliigi, mis sai nimeks Zhuchengtyrannus magnus ehk suur Zhuchengi türann.

Tegemist ei ole ainult ühe suurema lihasööja hiidsisalikuga, vaid ta on ka kuulsa Tyrannosaurus rex`i sugulane, kirjutab Live Science.

Paleontoloogid avastasid väljasurnud looma fossiilse pealuu. Pealuu järgi oletatakse, et ta kehapikkus võis olla 11 meetrit, kõrgus neli meetrit ning kehakaal kuus tonni.

Ta elas tänapäeva Põhja-Ameerika ja Aasia aladel kriidiajastul 99 – 65 miljonit aastat tagasi.

Nii sel hiidsisalikul kui ka ta sugulastel olid väikesed esijäsemed, millel oli kaks sõrme ning väga tugevad lõuad ja teravad hambad, mis võimaldasid konte katki hammustada.

Nad olid nii kütid kui raipesööjad.

« Zhuchengtyrannus magnus eristub teistest samalaadsetest hiidsisalikest oma kolju poolest. Meie leid on küll minimaalne, kuid see näitab, et see hiidsisalik ei olnud palju oma kuulsast sugulasest Tyrannosaurus rex`ist väiksem,» lausus paleontoloog David Hone.

Ta lisas, et hiidsisalik sai oma nime linna järgi, mille lähedalt ta leiti.

Sellelt alalt on ka varem hiidsisalike jäänuseid leitud, suurim leiukoht on sealne kaevandus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles