Kosmosesond saatis Merkuurist esimesed fotod

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merkuuri pind
Merkuuri pind Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA kosmosesond Messenger saatis esimesed Merkuurist tehtud fotod.

Mitte kunagi varem ei ole seda planeeti pildistatud tema orbiidilt, kirjutab AFP.

NASA kinnitusel said nad esimese foto selle nädala teisipäeval. Kuue tunni jooksul edastas Messenger 363 fotot Merkuurist.

Fotodel on selgelt näha Merkuuri kraatrilist pinda. Merkuuri põhjaalal olevatest kraatritest ei ole varem nii lähedalt fotosid tehtud.

NASA esindaja sõnul loodavad nad kokku saada üle 15 000 foto.

Järgmise nädala esmaspäeval alustab Messenger Merkuuri pinna täpsemat pildistamist. Enamik selle planeedi pinnast jäädvustatakse 250-meetrise täpsusega.

Messenger on esimene sond, mis uurib meie Päikesesüsteemi väikseimat planeeti. Messenger teeb ümber selle planeedi tiiru 12 tunniga.

Messenger liigub Merkuuri orbiidil, olles Päikesest 46 miljoni kilomeetri kaugusel. Maa kaugus Päikesest on umbes 150 miljonit kilomeetrit.

NASA kosmosesond on kaetud materjaliga, mis kaitseb seda kuumuse eest. Merkuuri pind on väga kuum, osas kohtades ulatub temperatuur 600 kraadini.

Inimkond on Merkuuri tundunud aastatuhandeid. Nii nagu Veenus, paistab ka see alati Päikesele üsna lähedal.

Esimesena möödus Merkuurist 1974. aastal USA kosmosesond Mariner 10.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles