Pahatahlikud kasutavad Manchesteri rünnakut ära, levitades valeuudiseid ja paanikat (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Verine» Ariana Grande 2015. aastal telesarja «Scream Queens» võtetel
«Verine» Ariana Grande 2015. aastal telesarja «Scream Queens» võtetel Foto: twitter.com

Sotsiaalmeedia kasutajate ja ajakirjanike sõnul leidub neid südametuid, kes kasutavad esmaspäeval Ühendkuningriigis Manchesteris toimunud rünnakut ära, levitades valeuudiseid, vaenu ja paanikat.

Sotsiaalmeedia asjatundjate sõnul loodavad valeuudiste levitajad enda populaarsust tõsta ja rohkem tähelepanu saada, edastab ABC News.

Manchesteriga seoses on sotsiaalmeediasse tekkinud  palju pilte lastest, kes väidetavalt olid USA popstaari Ariana Grande kontserdil ja jäid pärast selle lõppu toimunud plahvatuses kadunuks.

Leinajad Manchesteris
Leinajad Manchesteris Foto: EMILIO MORENATTI/AP/Scanpix

Üks neist valeuudistest puudutas näiteks 12-aastast Austraalias elavat Gemma Devine’i, kelle vanemate sõnul oli nende tütar Melbourne’is koolis, mitte Ühendkuningriigis Manchesteris.

Lapse ema Rachel Devine lükkas sotsiaalmeedias ta tütre kohta käiva vale ümber. Gemma arvates oli tema segamine Manchesteris toimunusse südametute inimeste kätetöö.

Samasuguseid lugusid on sotsiaalmeedias veel liikvel, tekitades lähedastes ja sõprades hirmu ja paanikat. Kaasatud oli ka neid, kes on aastaid tagasi surnud ja neid, keda ei ole kunagi olemas olnud ehk tegemist on väljamõeldud inimestega.

Youtube’i tuntud kasutaja TheReportofThe Week sai sotsiaalmeediast teada, et ta on «surnud», hukkudes popstaar Ariana Grande kontserdi lõpul toimunud plahvatuses. Ta tegi endast uue video, millega tõestas, et on elus ning mitte Manchesteris, vaid USAs oma kodus.

Ta lisas, et osa sotsiaalmeedia kasutajaid levitavad meelega valeuudiseid, et avalikkust segadusse ajada.

Lehekülje Buzzfeed reporter Mark DiStefano sõnas, et kuna elame sotsiaalmeedia ja tõejärgsel ajastul, siis luuakse väga palju võltsi, mis ei vasta tõele.  

«Kõik üritavad olla ajakirjanikud ja midagi kajastada.Tuleb olla tähelepanelik, et selles võltsist tõde välja kooruks ja valeuudised lumepalliefektina ei leviks,» teatas DiStefano.

Lisaks inimeste kohta käivatele valeuudistele oli ka valeteateid Manchesteris toimunud rünnaku kohta. Väideti, et lisaks plahvatusele liikusid ringi ka relvastatud isikud, kes kandsid maske ja tulistasid huupi.

Manchesteri politsei kinnitusel on valeuudiseid ka politsei tegevuse kohta, olles mainet kahjustavad.

Relvastatud politseinikud Manchesteris
Relvastatud politseinikud Manchesteris Foto: Eamonn and James Clarke/Eamonn and James Clarke/PA Images/Scanpix

Valeuudiseid oli ka Manchester Arenal esinenud popstaari Ariana Grande kohta, et ta hukkus plahvatuse või sai eluohtlikult vigastada.

Juures oli pilt «verisest» Grandest. Tegelikult oli see foto tehtud 2015. aastal telesarja «Scream Queens» võtetel New Orleansis. 

«Verine» Ariana Grande 2015. aastal telesarja «Scream Queens» võtetel / Twitter.com
«Verine» Ariana Grande 2015. aastal telesarja «Scream Queens» võtetel / Twitter.com Foto: twitter.com
Hukkunute mälestamine Manchesteris Albert Square'il
Hukkunute mälestamine Manchesteris Albert Square'il Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix
Hukkunute mälestamine Manchesteris Albert Square'il
Hukkunute mälestamine Manchesteris Albert Square'il Foto: EMILIO MORENATTI/AP/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles