Cannes vahetab bikiinid burkiinide vastu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brigitte Bardot 1953. aastal Cannes'is bikiinides
Brigitte Bardot 1953. aastal Cannes'is bikiinides Foto: LIDO/SIPA/LIDO/SIPA/Scanpix

Näitlejanna Brigitte Bardot tegi 1950. aastatel Prantsusmaal Cannes’is bikiinid kuulsaks, kuid nüüd peetakse selle aasta Cannes’i filmifestivali ajal hoopis kogu keha katva mosleminaiste ujumisrõiva, burkiini festivali.

Prantsuse-Alžeeria ärimees Rachid Nekkaz, kes võitleb Prantsusmaal burkiini lubamise ja burkiinikeelu tühistamise eest, kutsus naisi üles osalema sel reedel Cannes’ is toimuval burkiinifestivalil, edastab The Local.

Brigitte Bardot 1953. aastal Cannes'is bikiinides
Brigitte Bardot 1953. aastal Cannes'is bikiinides Foto: LIDO/SIPA/LIDO/SIPA/Scanpix
Burkiini
Burkiini Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

«Cannes’i filmifestivali esindab liberaalsust ja tolerantsust. Cannes on õige koht, kus tähistada burkiinifestivali, kuna see linn keelas Prantsusmaal burkiini esimesena,» teatas ärimees.

Burkiinis naine
Burkiinis naine Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Nekkaz osalb reedesel sündmusel koos mosleminaistega, kes kannavad Prantsuse lipuvärvidega, sinine, valge ja punane, burkiinisid. Nad korraldavad ka mööda kuulsat Croisette’i promenaadi protestimarsi, suundudes pärast seda randa.

«Meie sündmus kestab umbes kaks tundi, sama kaua kui üks keskmine film,» teatas ärimees.

Nekkaz sai kuulsaks möödunud aasta suvel, kui maksis ära rannas burkiinide kandmise eest rahatrahvi saanud mosleminaiste trahvid. Ärimehe teatel maksis ta trahve 250 000 euro eest, saades hüüdnimeks Burkiini Zorro.

Burkiinis naine / Reuters/AFP/AP/SCANPIX
Burkiinis naine / Reuters/AFP/AP/SCANPIX Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Burkiinikeelu kehtestajate sõnul rikub kogu keha kattev ujumisrõvas Prantsusmaa sekulaarväärtusi, olles viide religioonile.

Prantsusmaa tekkis ulatuslik diskussioon, kas naistel on õigus kanda neid ujumisriideid, mis vastavad nende usule ja arusaamadele. Kriitikute sõnul on tegemist pesudoprobleemiga, iga naine kandku seda, mida soovib.

Bikiinides naised
Bikiinides naised Foto: Panther Media/Scanpix

Prantsuse paremäärmusliku partei Front National juht Marine Le Pen on seisukohal, et Prantsusmaal peaks olema täielik burkiinikeeld. Nekkaz kasutab selle tõttu reedesel sündmusel Le Peni reklaamnäona, kes kannab töödeldud fotol burkiinit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles