Briti alpinist teatas, et Džomolungma jäi kuulsast Hillary Stepist ilma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mägironijad Džomolungmal Hillary Stepi juures
Mägironijad Džomolungmal Hillary Stepi juures Foto: PEMBA DORJE SHERPA/AFP/Scanpix

Maailma kõrgeim mägi jäi ilma oma kuulsast osast, Hillary Stepist, kuna see varises, seda kinnitas britist alpinisti Tim Mosedale’i sotsiaalmeedia postitus.

Mosedale’i teatel oli Hillary Step 12-meetrine ja peaaegu püstloodis osa, mis oli Džomolungma tippu pürgijate viimaseks takistuseks, edastab BBC. 

Mägironijad Džomolungmal Hillary Stepi juures
Mägironijad Džomolungmal Hillary Stepi juures Foto: PEMBA DORJE SHERPA/AFP/Scanpix

8790 meetri kõrgusel asunud mäeosa sai nime Džomolungma 1953. aastal esimesena vallutanud uusmeremaalase Edmund Hillary järgi.

«See on nüüd ametlik, Hillary Stepi ei ole enam,» kirjutas Mosedale sotsiaalmeedias.

Mägironijad Džomolungmal
Mägironijad Džomolungmal Foto: Adrian Ballinger/AP/Scanpix

Seismoloogide arvates võis 2015. aastal Nepali tabanud maavärin mõjutada ka Džomolungmat, mille tõttu osa sellest murdus.

India teadlaste arvates kahandas maavärin magnituudiga 7,8 maailma kõige kõrgemat mäge ligi ühe meetri võrra.

Džomolungma
Džomolungma Foto: TSHERING SHERPA/AFP/Scanpix

Mosedale selgitas, et Hillary Stepi puudumist ei saanud varem teada, kuna piirkond oli pärast maavärinat mäginronijatele suletud, olles samas lume all.

Briti sõnul muutub  Džomolungma tippu jõudmine ilma nimetatud osata märgatavalt keerulisemaks.

Mägironijad Džomolungmal
Mägironijad Džomolungmal Foto: Adrian Ballinger/AP/Scanpix

«Ma ei tea, kuidas ilma Hillary Stepita tippu jõuda on võimalik, piirkond on osa murdumise ja veerevate kivide tõttu ohtlik, võides tuua kaasa raskeid mägironimisõnnetusi,» teatas alpinist.

Tegemist ei ole ainsa sünge uudisega selle mäe kohta, sest hiljuti hukkus seal kolm alpinisti.

Üks neist oli kogenud 54-aastane austraallane Francesco Marchetti, kellel tekkis umbes 8000 meetri kõrgusel kõrgmäestikuhaigus ja ta hakkas mäest alla tulema, kuid ei jõudnud.

Ülejäänud kaks hukkunut olid ameeriklasest arst Roland Yearwood ja slovakk Vladimir Strba, alates möödunud nädalalõpust on seal kadunud Indiast pärit mägironija Ravi Kumar.

Sel kevadel üritab 8848 meetri kõrgusele mäele ronida rekordarv alpiniste. Nepali võimude teatel on väljastatud 373 ronimisluba, kuid kuna välisriikidest pärit ronijatega on kaasas kohalikud šerpad, siis ronib mäele üle 750 inimese. Arvatakse, et mäel võib tekkida seisakuid, kuna ronijaid on palju ning enne tippu pääsemist ka järjekord, kuna abistavat Hillary Stepi enam ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles