Tallinnas avatakse Marsi Akadeemia lastele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klounid Piip ja Tuut.
Klounid Piip ja Tuut. Foto: Meeli Küttim

Homme, 1. aprillil kirjutavad Eesti Haridus- ja Teadusministeerium, Euroopa Kosmoseagentuur ja Neil Armstrongi Fond alla kolmepoolsele koostööleppele, mille järgi alustab 1. septembril 2011 Tallinnas õppetööd Marsi Akadeemia, mis on esimene omalaadne üldhariduskool maailmas.



«Eestis hakatakse koolitama tulevasi planeetide-vahelisi reisijaid ja esimesi Marsi elanikke Maalt. See on pealtnäha nagu iga teine gümnaasium Eestis, aga kosmoloogia süvaõppega,»” selgitab haridusminister Tõnis Lukas.

«Lapsed, kes on sündinud aastatel 2004-2005 on esimene põlvkond, kes ei saa enam midagi ette võtta nende esivanemate poolt elamiskõlbmatuks muudetud Maa päästmiseks.»

«Nemad õpivad täna akadeemias ja lendavad 15-20 aasta pärast Marsile, et ehitada sinna uus ühiskond ning luua järgmistele tulijatele sõna otseses mõttes pehmemad maandumistingimused. Ainult nii võime rääkida inimkonna (ja ka eestlaste) edasikestmise võimalikkusest,» lisab Lukas.

Miks just Eesti ja eestlased?

Euroopa Kosmoseagentuuri Eesti esinduse sõnul sai asukohavalikul määravaks mitu kriteeriumi:

1. Eesti ühiskonnamudeli väiksus

Esimest korda on Eestisse investeerides meie turu väiksusest kasu. Mikroühiskond on uue planeedi asustamise aluseks. Lapsed, kes on Eestis üles kasvanud saavad Marsil paremini hakkama, sest nad tunnevad mikroühiskonna toimemehhanisme. See oli ka üks peamisi põhjuseid, miks Marsi Akadeemia rajamiseks ei investeeritud Venemaale, mis on ju üks pikima kosmosetraditsiooniga riike maailmas.

2. Eesti ajalooline taust ja rahvuspsühholoogia

«See, et meie esivanemad on siin maal juba üle 5000 aasta elanud, meist on sõjad ja erinevad valitsused üle käinud ning me ei torma elukvaliteedi kärbete pärast tänavatele valitsuse vastu märatsema, vaid kääksutame vaikselt «vinguviiulit»,» oli NASA rahvuspsühholoogia töörühma argumenteeritum soovitus Neil Armstrongi Fondile.

3. Eesti Geenivaramul on maailma kõige innovaatilisem ja täielikum andmebaas

Marsi Akadeemias puuduvad vastuvõtukatsed 1. klassi. Valik siiski toimub ja see on kahes voorus. Esimene põhjalik valik tehakse Eesti Geenivaramu andmete põhjal ning teises voorus on otsustavaks vestlus lapsevanemate ja lapsega. Ehk lapsevanemad, kes pole end geenipanka üles andud, ei peaks lootust hellitama, et äkki pääseb nende võsuke siiski ukse vahelt sisse.

Marsi Akadeemia avab oma uksed Tallinnas Toompeal Piip ja Tuut Mängumajas. Paljude eesrindlike koolide ja laste huvikeskuste hulgast valiti teatri- ja hariduskeskusena tuntud Piip ja Tuut Mängumaja just oma loovuse ja mängulisuse poolest. Varases koolieas omandab laps tõsiteaduslikud ained kergemini just läbi mängu ja matkimise.

Samuti on klounide Piip ja Tuut koomiline lähenemine see võti, millega arenev laps ka kõige keerulisemad ja kaugemad teemad imekergelt omandab.

Marsi Akadeemia õppetöö korraldusest Toompea õppekeskuses: - kosmoloogia- ja üldharidusõpe toimub Piip ja Tuut Mängumajas; - liikumis- ja üldfüüsilised tunnid toimuvad kõrvalhoones Tallinna Balletikooli treeningsaalides; - sõnatu suhtlemise tunnid (eneseväljendusoskus võimalikele marslastele) toimuvad naabruses asetsevas EMTA Lavakunstikoolis; - kosmose IT-õpe toimub kõrvalasetsevas Kaubandus- ja Tööstukoja majas (õppeprogrammi koostamisel osutab suurt abi kosmosetööstuse tarkvara arendav firma Logica Eesti) - astronoomiatunnid leiavad aset Toomkiriku kellatorni keskaegses observatoorium-laboris, mille rekonstrueerimine lõppeb 2011. aasta augustis.

Piip ja Tuut Mängumaja on peatuspaik enne lendu Marsile.

Piip ja Tuut Mängumaja tähistab sel kevadel 50 aasta möödumist esimese inimese lennutamisest kosmosesse etendusega

«Piip ja Tuut Marsil», mis esietendub 9. aprillil kell 17.00 Piip ja Tuut Mängumajas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles