Venezuela presidendi arvates on riigiametnikud «uued juudid»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taaveti tähega märgistatud juut
Taaveti tähega märgistatud juut Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Venezuela presidendi Nicolás Maduro sõnul saab tema riigi ametnike ja nende perekondade vastaseid rünnakuid võrrelda Saksamaa diktaatori Adolf Hitleri juutidevastase poliitika ja nende hävitamisega.

Maduro lisas, et tema ja tema meeskond ei anna alla, vaid nad kavatsevad «21. sajandi natse» lüüa, edastab The Guardian.

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro Foto: HO/AFP/Scanpix

Venzuela presidendi arvates on varasemad ja sel nädalal pealinnas Caracases toimunud opositsiooni väljaastumised võrreldavad Teise maailmasõja eelsete sündmustega, kus mängisid põhirolli Natsionaalsotsialistlik Saksa Töölispartei ja pruunsärklased.

Venezuela opositsiooni toetajad meelt avaldamas
Venezuela opositsiooni toetajad meelt avaldamas Foto: CHRISTIAN VERON/REUTERS/Scanpix

Välismaal elavad venezuelalased on karmilt kritiseerinud riigi majandusprobleeme, süüdistades neis valitsust ja ametnikke.

«Oleme 21. sajandi «juudid», sest oleme samasuguse rünnaku all nagu olid juudid Hitleri poliitika tõttu. Me küll ei kanna kollast Taaveti tähte, kuid meil on punased südamed, mis näitavad, et me ei anna alla ja võitleme inimväärikuse eest. Me kavatseme neid 21. sajandi natse lüüa,» lausus Venezuela president.

Saksamaa natside ja teistes riikides olnud kollaboratsionistide poliitika ja tegevuse tõttu kaotas 1930. – 1940. aastatel elu kuus miljonit juuti.

Adolf Hitler
Adolf Hitler Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix
Taaveti tähega märgistatud juut
Taaveti tähega märgistatud juut Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Venezuela opositsioon süüdistab Madurot diktatuuri kehtestamises, kuna ta lükkas valimised edasi ja üritab põhiseadust endale kasulikumaks muuta. Alates aprillist on Venezuelas peaaegu iga päev toimunud demonstratsioone, milles on seni hukkunud 40 inimest.

Maduro mentor ja eelmine Venezuela president, sotsialistist Hugo Chávez tegi oma 14 aasta pikkusel võimulolekul mitmeid sarkastilisi ja solvavaid märkusi juutide kohta. 

Sotsiaalmeediasse on jõudnud paljude välismaal elavate venezuelalaste videod, milles nad ründavad Venezuela võimuesindajaid ja ametnikke, samuti nende pereliikmeid.

Maduro kriitikute arvates ei tohiks ametnikud kulutada raha välismaasõitudele, kuna majandus on languses ja rahvas elab kitsikuses.

On ka neid, kelle arvates ei anna ametnike ründamine sotsiaameedias mingit tulemust, pigem näitab see valitsusega samale tasemele langemist. 

Opositsioon mõuab, et valitsus korraldaks kiiresti kohalikud valimised ja otsiks viise, kuidas majandus kriisist välja tuua. 

Valitsuse vastu mässav venezuelalane
Valitsuse vastu mässav venezuelalane Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles