Hollandi kuningas töötas poole kohaga piloodina

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi kuningas Willem-Alexander
Hollandi kuningas Willem-Alexander Foto: PETER DEJONG/AP/Scanpix

Hollandi kuningas Willem-Alexander tunnistas, et ta töötas poole kohaga lennufirmas KLM piloodina, tehes tööd kaks korda kuus.

Kuninga teatel oli ta KLMi palgal 21 aastat, samas täitis ta ka kuningliku pere esindusülesandeid, edastab The Guardian.

Hollandi kuningas Willem-Alexanderja kuninganna Maxima
Hollandi kuningas Willem-Alexanderja kuninganna Maxima Foto: Dylan Martinez/Reuters/Scanpix

Kuningas andis sel kolmapäeval Hollandi meediale eksklusiivintervjuu, milles palajastas, et oli pikka aega külalispiloot, lennates KLMis Fokker 70 lennukitega ning hiljem töötas mõnda aega ka lennufirmas Martinair.

Intervjuust ilmnes, et kuningas töötas kuus kaks korda, olles lendudel alati kaaspiloot. Talle meeldis lennata Fokkeritega, mis nüüdseks on vahetatud Boeing 737 vastu, kuid need suured «linnud» talle ei meeldi.

Hollandi kuningas Willem-Alexander
Hollandi kuningas Willem-Alexander Foto: PETER DEJONG/AP/Scanpix

Kolme lapse isa ja 17 miljoni hollandlase kuniningas selgitas, et piloodina töötamine oli tema jaoks nagu hobi, mis aitas tal jätta kuninglikud esindusülesanded mõneks ajaks kõrvale ja keskenduda teistele asjadele.

«On lennuk, reisijad ja meeskond ning nende eest tuleb vastutada. Pilooditöö on selline, et sa ei saa maapinnal olevaid probleeme lennule kaasa võtta, tuleb keskenduda vaid lendamisele ja mõtted peast visata. Minu jaoks oli lendamine tegelikult puhkus, mis nõudis keskendumist,» selgitas Willem-Alexander.

Hollandlased teadsid juba ammu, et nende kuningas on oskuslik ja kogenud piloot, kes aegajalt teeb KLMis tööd, kuid varem ei olnud teada, kui sageli ta piloodiametisse asus.

Willem-Alexander lisas, et reisijad tundsid ta harva ära, seda eelkõige 11. septembril 2001 USAs toime pandud terrorirünnakute järgselt lennukitele ja meeskondadele kehtestatud karmimate turvareeglite tõttu.

«Enne 11. septembri rünnakuid oli kokpiti uks kõigile avatud ja paljud reisijad kasutasid võimalust, et näha, kuidas piloodid töötavad. Mõned panid tähele, et mina olen ka piloot,» meenutas kuningas.

Samas tundsid ta Amsterdami Schipholi lennujaamas, kui ta kandis piloodivormi, ära väga vähesed.

Isegi siis, kui ta pidi lennu ajal reisijatele midagi teatama, ta isik ei paljastunud, kuna ta ei pidanud ütlema oma nime.

27. aprillil 1967 sündinud Willem-Alexander sai kuningaks 30. aprillil 2013. Ta abiellus 2002. aastal Maxima Zorreguieta Cerrutiga, neil on kolm last, 2003. aastal sündinud Oranje printsess Cataharina-Amalia, 2005 sündinud printsess Alexia ja 2007 sündinud printsess Ariane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles