Egiptuse «koerte katakombis» võib olla kaheksa miljonit koeramuumiat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jumal Anubise kuju Egiptuse muuseumis Kairos
Jumal Anubise kuju Egiptuse muuseumis Kairos Foto: Wikipedia.org

Suurbritannia Cardiffi ülikooli arheoloogid leidsid Egiptusest Saqqara kõrbealalt katakombidevõrgustiku, kuhu on maetud koeramuumiad.

Asjatundjate arvates võib neid seal olla umbes kaheksa miljonit, kirjutab Daily Mail

Osa jumalatele annetatud koertest on olnud vaid paari tunni vanused.

Arheoloogid oletavad, et koeri kasvatati näiteks koera- või šaakalipeaga jumala Anubise templi lähedal ning hiljem toodi sellele jumalale ohvriks ning mumifitseeriti.

«Koerte katakomb» rajati umbes 2500 aastat tagasi. Katakomb asub 12 meetri sügavusel, sellele on üks põhikoridor ning suur hulk väiksemaid koridore.

Leidude ja katakombivõrgustiku uurimise põhjal arvatakse, et sinna võib olla maetud kuni kaheksa miljonit koerajäänust, kuid ka mõned kassid ja šaakalid.

«Leidsime, et osa koeri on tapetud ja mumifitseeritud vaid paar tundi pärast nende sündi. Võib oletada, et vanad egiptlased pidasid erilisi koerafarme, et annetamiseks vajalikku arvu koeri saada. Aastas võidi ohvriks tuua umbes 1000 koera,» selgitasid arheoloogid.

Uurijate kinnitusel oli Anubis Vana-Egiptuse üks populaarsemaid jumalaid ja talle toodi tihti ohvreid.

«Need koerad võisid olla inimese ja jumala vahendajaks. Koeramuumia annetamist jumala soosingu saamiseks said endale lubada ka vaesed inimesed,» selgitas Cardiffi ülikooli teadlane Paul Nicholson.

Nicholson lisas, et tema ja ta meeskond ei olnud esimesed neist tunnelites, sest neid koeratunneleid on 20. sajandi alguses rüüstatud.

Uurijad oletavad, et sealt pärinenud koeramuumiad võidi jahvatada ja väetisena kasutada.

Koerte matmispaik on Saqqara  matmispaikadest suurim. Sinna on maetud veel mumifitseeritud härgi, lehmi, ahve, iibiseid, kulle ja kasse.

Teadlaste sõnul loobuti loomade mumifitseerimisest pärast seda, kui roomlased 30. aastal eKr Egiptuse vallutasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles