Pühal mäel poseerinud modelli sõnul ei ole maoorid Uus-Meremaa põlisrahvas (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaylene Cook Taranaki mäel
Jaylene Cook Taranaki mäel Foto: Backgrid/Scanpix

Palyboy modell Jaylene Cook vihastas mõni aeg tagasi välja maoorid, kuna ta poseeris alati nende pühal Taranaki vulkaanilisel mäel, kuid nüüd teatas naine, et maoorid ei ole Uus-Meremaa põlisrahvas.

25-aastane modell langes kriitika alla pärast seda, kui ta fotograafist kallima Josh Shaw tehtud fotod jõudsid sotsiaalmeediasse, edastab The Independent.

Piltidel on näha, et naine kannab vaid matkajalatseid, kindaid ja mütsi.

Jaylene Cook Taranaki mäel
Jaylene Cook Taranaki mäel Foto: Backgrid/Scanpix

Taranaki vulkaan asub Uus-Meremaa Põhjasaare läänerannikul, olles juba sajandeid põlisrahva üks pühasid paiku. Maooridest haritased ja teadlased sõnasid pärast modelli fotode nägemist, et see naine ei austa nende kultuuri ja solvab neid sellega, et lasi seal end pildistada.

Nüüd valas Cook õli tulle teatega, et tema arvates ei ole maoorid Uus-Meremaa põliseslanikud. Teada on, et Polüneesiast päritolu hõimud saabusid Uus-Meremaale mitme lainena 12. sajandil, ületades mere kanuudes.

«Hei Jaylene, kas sa laseksid endast teha alastifotosid ka kirikus või sõjamemoriaali juures või tahad sa ainult teha neid maooridele tähtsates paikades, solvates neid?» küsis maoorist sotsiaalmeedia kasutaja.

«See paneb muigama. Enne, kui võtad sõna, kontrolli fakte. Maoorid ei ole põliselanikud, sa teadmatu, vaid saabusid siia mujalt,» kirjutas modell sotsiaalmeedias vastuseks.

Pärast alastipiltide ilmumist teatasid nii Cook kui ta fotograafist kallim Shaw, et neile oli maooride viha ja verbaalne ründamine üllatuseks.

Cook selgitas, et alasti olekut ja poseerimist ta ei häbene ning see ei peaks olema maoore solvav, sest nende esivanemad käisid poolalasti.

Taranaki mägi on maooride jaoks nii püha, et enamik neist ei ole sellel kunagi roninud.

Uus-Meremaa valitsusleheküljel on 2518-meetrise Taranaki mäe kohta, et see on maooride püha paik, kus elavad esivanemate hinged ja jumalad ning ka teistel peale maooride tuleks selle mäe suhtes aupaklik olla.

Modell Cookil on Instagramis 398 000 jälgijat ja ta alastifotod, mis olid tehtud Taranaki mäel, said 28 000 meeldimist.

Piltide juures oli tekst, et mäele ronimine oli raske ja võttis aega ning, kuid jahedas poseerimine oli eriline kogemus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles