Osama bin Ladeni poeg on al-Qaeda reklaamnägu, kes lubab ameeriklased hävitada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader al-Qaeda propagandavideost, millel on näha Hamza bin Ladenit
Kaader al-Qaeda propagandavideost, millel on näha Hamza bin Ladenit Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Äärmusislamistliku rühmituse Al-Qaeda endise juhi Osama bin Ladeni pojast Hamza bin Ladenist on saanud selle rühmituse reklaamnägu ja samas ka võimalik uus juht, kes lubab ameeriklased hävitada.

Nüüdseks 26-aastane Hamza bin Laden lubas juba mõned aastad tagasi, et ta maksab oma isa surma eest kätte, edastab Daily Mail.

USA mereväe eriüksus tabas Osama bin Ladeni 2011. aastal redutamas Pakistanis Abbottabadis, kus ta ameeriklaste poolt ka tapeti. USA võimude teatel ei maetud Osama bin Ladenit moslemi kommete kohaselt, vaid ta surnukeha visati merre, et äärmusislamistid ei hakkaks tema hauale palverännakuid tegema.

Osama bin Laden 2001. aastal
Osama bin Laden 2001. aastal Foto: STR-AUSAF NEWS PAPERF/AFP/Scanpix

Hamza bin Laden hakkas pärast isa surma esinema al-Qaeda popagandavideotes, milles räägib nii kättemaksust kui ameeriklaste ründamisest.

Kaader al-Qaeda propagandavideost, millel on näha Hamza bin Ladenit
Kaader al-Qaeda propagandavideost, millel on näha Hamza bin Ladenit Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Endise FBI agendi Ali Soufani teatel on FBI-l kirju, mille kohaselt võib Hamza bin Ladenist saada al-Qaeda uus juht.

Soufan juhtis pärast 11. septembril 2001 USAs al-Qaeda poolt toime pandud terrorirünnakuid FBI gruppi, mis tegeles selle al-Qaeda jälgimisega.

FBI agendi teatel alustas al-Qaeda Hamza õpetamise ja treenimisega selle rühmituse uueks juhiks juba siis kui ta oli alles laps.

«Ta on mitmes propagandavideos sõnanud, et ameeriklased teadku, et al-Qaeda tuleb ja maksab kätte selle eest, mida ameeriklased tegid Iraagis ja Afganistanis. Samuti selle eest, et Osama bin Laden kaotas elu. Tegemist on kättemaksuga,» selgitas FBI eksagent.

Hamza bin Ladenil ei olnud oma isaga, kes pidevalt põgenes ja asukohta muutis, aastaid otsest kontakti, kuid ta oli isaga kirjavahetuses.

Hamza bin Ladenist sai juba lapsena al-Qaeda propagandavideote juhtfiguur, kutsudes islamistlike äärmusrühmituste võitlejaid tegema rünnakuid Londonis, Washingtonis ja Pariisis.

Alates selle aasta jaanuarist on Hamza bin Laden USA välisministeeriumi terroristide nimekirjas, varasemalt oli seal ka ta isa Osama bin Laden.

«Ta oli nooremana al-Qaeda reklaamnägu ja on seda ka vanemana, olles endise juhi Osama bin Ladeni poeg ning teda austatakse teda selles grupeeringus väga,» lisas eksagent.

Soufani teatel kasutab Hamza sama retoorikat ja sõnavalikut, mida kasutas ka ta isa.

USA merejalaväe eriüksus tappis Osama bin Ladeni 2. mail 2011 Pakistanis Abbottabadis. USA militaarluure jõudis bin Ladeni asukohani juhuslikult, jälgides käskjalga, kes külastas sageli maja, mis nägi välja nagu tsitadell. Pakistani võimud eitasid USA süüdistusi, et nad teadsin al-Qaeda juhi elamisest Abbottabadis.

Pakistani võimud lasid pärast Osama bin Ladeni surma ning ta naise ja laste Afganistani tagasi saatmist Abbottabadis asunud maja lõhkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles