Berliini linnahostel on Põhja-Korea sissetulekuallikas?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini linnahostel
Berliini linnahostel Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Saksamaal lahvatas skandaal Berliini linnahosteli ümber, kuna ilmnes, et see tegutseb Põhja-Koreale kuuluvas majas.

Berliini linnahosteli juhtkond teatas Facebookis, et neid on kistud rahvusvahelisse poliitikasse ja neil on selle pärast kahju, edastab news.com.au.

«Meedia on jätnud mulje, et meie hostel kuulub Põhja-Koreale ja selle tegevuse eest vastutab Berliinis asuv Põhja-Korea saatkond. Tegelikult on Berliini hosteli taga Saksa firma, kus töötab 50 inimest. Kuna hostelihoone kuulub Põhja-Koreale, siis maksame neile selle eest renti, kuid rendimaksed on peatatud kuni asi selgineb,» teatas hosteli juhtkond.

Berliini linnahostel
Berliini linnahostel Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Berliini linnahostelis saab odavat majutust ja seal on WiFi, samas levivad sotsiaalmeedias juba ammu teated, et see hostel «teenib Põhja-Koreale raha». See tähendab, et seal peatuvad inimsed toetavad kaudselt Põhja-Korea režiimi, tuues raha sisse.

Põhja-Korea eelmine juht Kim Jong-il sai Berliinis asuva maja Ida-Saksamaa juhtidelt kingituseks ja see hoone kuulub Põhja-Koreale ka uue juhi Kim Jong-uni ajal. 

Põhja-Korea liider Kim Jong-un
Põhja-Korea liider Kim Jong-un Foto: STR/AFP/Scanpix

Saksa meedia hakkas uurima sotsiaalmeedias olevaid väiteid, et noorte odavmatkajate seas populaarse hosteli hoone kuulub Põhja-Koreale ja nad rendivad hoonet hostelifirmale. Väited leidsid kinnitust.

Saksa võimud andsid hostelifirmale käsu üürileping Põhja-Koreaga lõpetada, kuna see rikub Saksa seadusi ja ÜRO reegleid. Lisaks on Saksamaa nende riikide seas, mis koos USAga kehtestasid Põhja-Koreale pidevate tuuma- ja raketikatsetuste tõttu majandussanktsioone.

Põhja-Korea raketikatsetus
Põhja-Korea raketikatsetus Foto: KCNA/AFP/Scanpix

Saksamaa välisministeerium kinnitas, et hostelifirmal on hoone üürileping Põhja-Korea saatkonnaga ja see leping tuleb kiiremas korras lõpetada.

Saksa asevälisminister Markus Ederer lisas, et lääs peab Põhja-Koreale rohkem survet avaldama ja selle riigi esindajad tooma nõupidamiste laua taha.

Saksamaa välisministeeriumi pressiesindaja Martin Schäfer sõnas, et Saksa firmadel ei ole lubatud üürida hooneid ega ruume, mis kuuluvad Põhja-Koreale.

Saksa meedia teatel maksab hostelifirma Põhja-Koreale hoone üürimise eest igas kuus 38 000 eurot.

Nii hostelifirma omanikke kui Põhja-Korea saatkonda teavitati, et selline üürileping rikub rahvusvahelist seadust. Samas ei ole teada, millal hostel lepingu Põhja-Koreaga lõpetab ja millal hoonest lahkub.

Saksa meedia andmetel rikub hostelifirma möödunud aastal ÜRO Julgeolekunõukogu poolt kehtestatud resolutsiooni, mille kohaselt peavad kõik ÜRO liikmesriigid takistama Põhja-Koreal nende riikide pinnal majandustegevuse.

Berliini linnahostelit on näiteks Trip Advisoris kiidetud, et selle asukoht on hea, see on puhas, taskukohane ning teenindajad räägivad head inglise keelt. Lisaks on see hästi renoveeritud ja seal pakutav toit on maitsev.  

Berliini linnahostel asub kesklinnas, olles kuulsatest vaatamisväärsustest nagu Brandenburgi värav ja Chekpoint Charlie vaid 1,2 kilomeetri kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles