Kaheksa saudi printsessi anti Belgias orjapidamise eest kohtu alla (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Belgias algas kohus kaheksa Saudi Araabia printsessi üle, kes kohtlesid oma koduabilisi nagu orje.

Inimõigusorganisatsioonide teatel on Pärsia lahe riikide jõukuritel palju koduabilisi, kellesse nad suhtuvad kui teisejärgulistesse ning paljud neist ei saa oma töö eest palka, edastab dw.com.

Nüüd Belgia kohtus arutatav juhtum ulatub tagasi 2008. aastasse, mil Abu Dhabi emiiri perekonda kuuluv printsess Hamda al-Nahyan ja ta seitse tütart üürisid Brüsselis asuvas Conrad luksushotellis mitmeks kuuks ühe korruse kõik ruumid.

Foto: Panther Media/Scanpix

Nendega koos saabus 20 teenijat, kellel ei olnud Belgia tööviisat, vaid nad tegid tööd «mustalt» ja neid koheldi kui orje.

Teenijate teatel said nad süüa siis, kui printsesside söögilaualt midagi üle jäi. Oli ka päevi, mil nad olid vee ja toiduta ning neil ei olnud voodeid ega oma ruumi, vaid nad pidid magama juhuslikes kohtades põrandal.

Printsessid alandasid ja mõnitasid neid, kui neile teenijate tegevus ei meeldinud või tegid nad seda nende kiusamiseks.

Saudi Araabia printsesside ja nende teenijate juhtum tuli ilmsiks, kui ühel teenijal õnnestus hotellist põgeneda ja ta läks politseisse.

Juhtum leidis aset üheksa aastat tagasi, kuid juriidiliste probleemide ja printsesside tekitatud viivituste tõttu jõudis orjapidamisjuhtum kohtusse alles nüüd. Printsessid kasutasid oma jõukust ja mõjuvõimu, et kohtuprotsessi võimalikult kaua edasi lükata.

Kohtus arutatakse ka printsesside India päritolu ülemteenri tegevust ja alluvatesse suhtumist. Belgia võimude teatel lahkusid printsessid ja ülemteener juba ammu riigist ning keeldusid nüüd kohtusse kohale ilmumast.

Printsesse süüdistatakse inimkaubanduses, orjapidamises ja Belgia seaduste rikkumises. Süüdimõistmisel võidakse neile määrata sadadesse tuhandetesse eurodesse ulatuv trahv või isegi reaalne vanglakaristus. On ebatõenäoline, et vangistuse määramise korral loovutab Araabia Ühendemiraat printsessid Belgiale.

Saudi Araabia kaheksa printsessi eitasid koduabiliste ja teenijate väärkohtlemist ja näljutamist.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watchi esindaja Nicolas McGeehani teatel on hoolimata selle juhtumi tulemusest sel ikkagi suur tähtsus, kuna saudidest jõukurite jaoks muutub salaorjapidamine raskemaks.

«See on märkimisväärne, sest maailma üks jõukamaid peresid on seotud inimkaubanduse ja orjapidamisega,» lausus McGeehan.

Inimõiguste kaitsja sõnul lähevad Saudi Araabiasse koduabilisteks nii naised kui mehed üsna vaesetest riikidest nagu Bangladesh, India, Sri Lanka ja Pakistan. Neile lubatakse korralikke töötingimusi ja head palka, kuid tegelikult saavad neist orjad.

Tavaline on, et neid alandatakse, pekstakse ja vägistatakse.

Pärsia lahe riikides orjaseisusse sattunud ei saa politseilt ega kohtult abi, kuna seal eitatakse orjaprobleemi ja keegi ei soovi jõukate vastu astuda. Neis riikides kehtib süsteem, mis kannab nime kafala ja mis tähendab seda, et tööandja on töötaja ametlik hooldaja. Samuti ei saa sinna koduabilisteks läinud ilma peremehe või perenaise loata endale uut tööd otsida.

Väga jõukas Al-Nahyani pere on üks kuuest kuninglikust suguvõsast Araabia Ühendemiraatides.

Foto: Panther Media/Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles