Jordaaniast leitud metallraamatud võivad muuta fakte Piibli tekkeloo kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jordaaniast leitud metallraamatud võivad muuta Piibli tekkelugu
Jordaaniast leitud metallraamatud võivad muuta Piibli tekkelugu Foto: templestudy.com

Jordaania koopast avastatud 70 väikest metallist raamatut võivad kõikuma lüüa senised arusaamised Piibli tekkeloo kohta.

Teadlaste sõnul on tegemist leiuga, mis on sama tähtis, kui 1947. aastal avastatud Surnumere kirjarullid, kirjutab Daily Mail.

Metallraamatute lehed ei ole krediitkaardist suuremad. Uurijate sõnul on nendel pildid, sümbolid ja sõnad, mis viitavad Jeesusele. Ka olevat neis kujutatud Jeesuse risti löömist ja tema ülestõusmist.

Teadlaste kinnitusel oli osa neist metallraamatutest kinni pitseeritud. Arvatakse, et need võivad olla kadunud tekstid, mida mainitakse Piiblis.

Need raamatud avastati viis aastata tagasi Jordaanias koopast, mida kasutasid kunagi kristlased, kes põgenesid 70. aastal pKr Jeruusalemmast.

Sellest koopast on ka varem kristlusega seotud kirjutisi leitud.

Raamatute metalliuuring näitas, et vanimad neist pärinevad esimesest sajandist pKr.

Sellele viitavat ka ebatavaline korrosioon, mida ei ole võimalik kunstlikult tekitada.

Kui nende raamatute vanus on ikka selline, nagu oletatakse, siis võivad nad olla vanemad kui apostel Pauluse kirjutised.

Paulust kirjeldatakse uues testamendis kui kreeka juuti ja Rooma kodanikku, kes elas Tarsoses, mis on tänapäeva Tarsus Türgis. Enne pöördumist kristlusse oli ta äge kristlaste tagakiusaja. Paulus ei kohtunud oma eluajal Jeesusega mitte kunagi, sellest hoolimata sai temast üks põhilisi Jeesuse sõnumi edastajaid.

Teadlased jätkasid, et samast ajastust olevad tekstid mainivad Jeesuse poolt oma jüngritele antud saladusi, mis olevat kinnipitseeritud raamatutes. Oletatakse, et need ongi need.

Nimetatud metallraamatud avastas üks Jordaania beduiin, kes need Iisraeli beduiinile müüs. Need toodi illegaalselt Iisraeli, kus nad on siiani.

Jordaania valitsus püüab neid tagasi saada.

Uurijad kardavad, et metallraamatute praegune omanik võib plaanida need mustal turul kalli raha eest maha müüa või mis  veel hullem, lihtsalt hävitada. Omanik eitas seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles