Soome tolli üllatus: keegi tellis 4000 euro eest Põhja-Korea elektroonikat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea juht Kim Jong-un ja sõjaväelased tehases
Põhja-Korea juht Kim Jong-un ja sõjaväelased tehases Foto: KCNA/AFP/Scanpix

Soome tolli raportis möödunud aastal välismaalt ostetud kaupade kohta on, et keegi ostis Põhja-Koreast elektroonikat, mis on lausa kurioosne, sest sellest riigist pärit kaupa läänes just palju ei ole.

Maailma kõige suletumaks riigiks peetava Põhja-Korea põhiliseks kaubanduspartneriks on Hiina, kuid on veel mõned Aasia riigid, millega Põhja-Koreal kaubandussuhted on, edastab iltasanomat.fi.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja ta jüngrid tehast uudistamas
Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja ta jüngrid tehast uudistamas Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Soome tolli teatel ei ole neil andmeid, kes Põhja-Koreast elektroonikat tellis, kas tegemist on eraisiku või firmaga. Teada on vaid see, et kaupa, mis koosnes peamiselt elektroonikadetailidest, telliti 4245 euro eest.

Tampere tehnikaülikooli lektori Olli-Pekka Lundéni sõnul leidub paljudes digitaalsetes seadmetes integraallülitusi, kiipe ja muud sarnast.

Ta lisas, et tavaliselt tellitakse nimetatud elektroonikat Hiinast, kuna seal toodetud kaup on odav või siis eBayst, kus leidub mitmete riikide toodangut.

«On väga kummaline, et keegi pidi seda kaupa tellima just Põhja-Koreast. Mul puuduvad andmed, kas keegi on Soomes ka varem sellest kinnisest riigist elektroonikat tellinud. Elektroonikat on võimalik saada ka lihtsamalt kui Põhja-Koreast tellides,» sõnas Lundén.

Põhja-Korea juht Kim Jong-un külaskäigul tehases
Põhja-Korea juht Kim Jong-un külaskäigul tehases Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Lundéni arvates võib tellijaks olla mõni Soomes tegutsev firma, sest tellitud kauba eest makstud summa on eraisiku jaoks liiga suur.

«Keegi võis lihtsalt tunda huvi, milline on Põhja-Korea elektroonikatööstuse tase. Minu andmetel ei ole selle riigi elektroonikatööstuse toodang siiski nii heal tasemel, et teatud toodangut saaks vaid sellest riigist. Võimalik, et kellelgi oli vaja midagi «retrot» ja seda on alles ainult Põhja-Koreas,» nentis soomlane. 

Põhja-Korea juht Kim Jong-un ja sõjaväelased tehases
Põhja-Korea juht Kim Jong-un ja sõjaväelased tehases Foto: KCNA/AFP/Scanpix

Põhja-Korea ja lääne suhted on viimasel ajal halvenenud, kuna Põhja-Korea jätkab tuuma- ja raketikatsetustega ning lääne ävardamisega. USA president Donald Trump lubas, et Põhja-Korea ei jää karistamata. On neid, kelle arvates võib Korea poolsaarel vallanduda sõda, kui Põhja-Korea ründab ka naaberriiki Lõuna-Koread või Jaapanit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles