Rakveres tuleb "Mehe tervise päev"

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaa keskraamatukogu.
Lääne-Virumaa keskraamatukogu. Foto: Tairo Lutter

Eesnäärme pahaloomuline kas­vaja on Eesti meestel üks sagedamini esinev kasvaja. Mehe va­nanedes suureneb risk haigestuda eesnäärmevähki veelgi. Hai­gu­se algfaasis on eesnäärmevähk aga edukalt ravitav. Oma al­gusfaasis haigus vaevusi tavali­selt ei põhjusta.

Tüüpilised urineerimistakistu­se sümptomid on nõrk uriinijuga – normaalne on 1 meetri pikkune kaar. Kui kaar on alla poole meetri, tuleks minna ennast kont­rollima. Urineerimise alusta­mine võtab aega ja selleks peab pingutama. Katkendlik uriinivool ja järeltilkumine peale urineerimist. Põie mittetäielik tühjenemine.

Urineerimisärrituse sümptomid on sage urineerimi­ne, tihemini kui kahe tunni järel, öine urineerimine, pakiline uri­neerimisvajadus. Tohtrite statistika ütleb, et 15-20% Eesti 20-50aastastest meestest põevad ees­näärmepõletikku, enam kui poo­led üle 50aastastest meestest kaebavad peamiselt eesnäärme hea­loomulisest suurenemisest tin­gitud urineerimishäirete all. Ühel mehel viiest-kuuest diagnoositakse elu jooksul eesnäärmevähk.

Edukaks raviks on oluline hai­guste võimalikult varajane avas­tamine. Seega tuleks meestel enda jaoks aega leida ning hai­gusnähtude ilmnemisel kohe arsti poole pöörduda. Alustuseks ta­sub aga kasutada võimalust saada 31. märtsil algusega kell 15 Lääne-Virumaa keskraamatukogu konverentsisaalis meeste tervisele mõeldud päeval “Mehe tervise päev” head nõu ja kontrollida oma tervist.

Tervisepäeva raames saab kuulata doktor Juho Pariisi tunniajalist ettekannet meeste, eelkõige eesnäärme muredest, ning teha vereanalüüsi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles