Dennis Rodman jätkab Kim Jong-uni ülistamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un ja Dennis Rodman (paremal)
Kim Jong-un ja Dennis Rodman (paremal) Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

USA kunagine korvpallistaar Dennis Rodman on mitu korda külastanud Põhja-Koread ja veetnud aega koos selle riigi juhi Kim Jong-uniga, kiites teda avalikult.

Rodman võttis Põhja-Korea ja USA suhete kriitilisemaks muutumisel uuesti Kim Jong-uni teemal sõna öeldes, et Põhja-Korea liider ei soovi tegelikult ameeriklastele halba, vaid talle meeldivad ameeriklased ja ameerikalik, lihtsalt vahel tekib ebakõlasid, edastab The Independent.

Dennis Rodman
Dennis Rodman Foto: Prokofyev Vyacheslav/TASS/Scanpix

Korvpallistaar lisas, et lääne meedia kujutab Kimi sageli negatiivses valguses, kuid ta on riigijuht nagu paljud teised.

Rodman, kes on Põhja-Koreas käinud kuus korda, olevat esimene välismaalane, kellele Kim oma lapse sülle andis.

Ameeriklase teatel on Kim Jong-un ta sõber, kelle eesmärgiks ei ole sõda käivitada ega kedagi hävitada.

«Kimiga on lihtne koos olla, ta on seltsiv, jutukas, ta viskab nalja, mängib korvpalli, lauatennist ja piljardit. Lisaks on ta 1980. aastate ameerika popmuusika fänn. Tal on oma naisorkester, mis neid palasid viiulitel mängib. Ta naudib Doorsi ja Jimi Hendrixi muusikat,» teatas Rodman.

Kim Jong-un ja Dennis Rodman (paremal)
Kim Jong-un ja Dennis Rodman (paremal) Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Ameeriklasest korvpalluri sõnul kohtus ta Põhja-Koreas olles Kimi pereliikmetega, kaasa arvatud abikaasa ja väikese tütrega, kellele ta kinkis korvpallisärgi.

Rodman on oma Põhja-Korea meelsuse pärast nii poliitikute kui inimõiguslaste kriitika all, sest Põhja-Koreas rikutakse pidevalt inimõigusi ja see riik ähvardab tuumasõjaga. Rodmani arvates saadakse läänes Põhja-Korea eesmärkidest ja plaanidest valesti aru.

«Põhja-Koreal on tuumarelvad, kuna neil on õigus vajadusel end kaitsta. Kimi sõnum ameeriklastele on, et põhjakorealased ei vihka neid, vaid ootavad koostööd ja sõprust. Põhja-Korea austab ameeriklasi ja ameerikalikku, sest kõikidel on üksteiselt õppida,» teatas ekskorvpallur.

Dennis Rodman ja Põhja-Korea korvpallimeeskond
Dennis Rodman ja Põhja-Korea korvpallimeeskond Foto: Kim Kwang Hyon/AP/Scanpix

Rodman, kes külastas Põhja-Koread esmakordselt 2013. aasta veebruaris, teatas, et Põhja-Korea on nüüdseks palju muutunud.

«See on huvitav, sest kui ma seal esmakordselt käisin, siis kogesin kommunismi. Kõik oli kuidagi vaikne ja «surnud», mulle jäi mulje, nagu oleksin seriaalis «Elavad surnud». Kuid järgmistel kordadel märkasin muutust, näiteks pealinna Pyongyangi oli kerkinud mitu tänapäevast ehitist, seal on maailma suurim veepark, on olemas mäesuusakeskus ja bowling'u-ala. Ta ei jäta oma inimesi lõbusast ja sportlikust ajaveetmisest ilma,» teatas ameeriklane.

USA meedia arvates on Rodmanile näidatud Põhja-Korea klantspilti, kuid tegelik elu on jäänud tal nägemata.

ÜRO andmetel on selle riigi 25 miljonist elanikust vähemalt pooled alatoidetud ja näljas, lisaks on nad ajupestud ja neid ähvardab kasvõi väiksemagi rikkumise eest sunnitöölaager või äärmuslikul juhul hukkamine.

Rodmani teatel oleks Kim Jong-un tahtnud kohtuda USA eelmise presidendi Barack Obamaga, kuid nüüd võib tal olla võimalus kohtuda uue presidendi Donald Trumpiga.

USA endine korvpallistaar lisas, et mitmed USA kuulsused on avaldanud soovi minna koos temaga Põhja-Koreasse, kaasa arvatud tuntud saatejuht Oprah Winfrey, et isiklikult Kimiga kohtuda.

Dennis Rodmani esindaja Christopher Volo teatel on korvpallur valmis hakkama Põhja-Korea ja USA vaheliseks pingeleevendajaks, kuna tal on põhjakorealastega suhtlemises kogemusi.

Dennis Rodmani visiidi kajastamine Põhja-Korea väljaandes
Dennis Rodmani visiidi kajastamine Põhja-Korea väljaandes Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles