Staarseenemüüja pihtimus: mis toimus Soome turul?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Kuus (vasakul, päikeseprillidega) sai tuntuks Soome turul märatsemisega.
Mart Kuus (vasakul, päikeseprillidega) sai tuntuks Soome turul märatsemisega. Foto: Mart Kuus

Soome politseiga kakelnud kukeseenemüüjat Mart Kuusi häirib Eesti võimude laiskus ja ükskõiksus.

Mart Kuus räägib Elu24-le 2009. aasta suvel: «Ma läksin 13. augustil üksinda turule, et näidata, kuidas toimub suuremastaapne pettus nii riigi kui inimeste vastu. Siia ringkaitsesse on kaasatud nii allmaailm, linnavõimud kui ka riigiaparaat. Alustasin müüki bussist, kus oli 100 plastikust kasti, igas 2 kg kukeseeni. Panin välja elektroonilise kaalu koos kastiga ja müügisildi, kus täpselt kirjas, et  2 kilo seente hind on 15 eurot.»

Kuusi sõnul küsitakse Helsingi turul muidu umbes 200 grammi kukeseente eest viis eurot.

Mardil puudus kauplemisluba, kuid tema enda arvates ta seadust ei rikkunud. «Seda luba polnud võimalik saada, seda luba olime taotlenud juba aasta aega läbi erinevate juriidiliste isikute. Me teadsime, et me ei saagi seda. Läksin sinna ja avasin bussi ukse, tõstsin kastid välja ning panin sildi juurde, palju maksab kilogramm. Ma ei ole kuritegu ega rikkumist toime pannud, ma näitasin seent,» ütleb Mart Kuus «Reporterile».

Kui politsei kohale tuli, siis Mart Kuus palus politseil kirjutada rikkumise protokoll. Peale mida läks sõnavahetuseks, millele järgnes kähmlus. «Politsei rünnak oli vastuolus minu rikkumisega,» ütleb Kuus.  

Soome turul kohalike politseinikega kaklema läinud Mart Kuus on kindel, et Soome politsei tegeles võimuliialdusega. Ometi pole Mart kogu selle jama peale ühtegi avaldust politsei kohta kirjutanud, sest väidab, et ükski Soome ega Eesti advokaat ei taha teda aidata.

Advokaat Alar Urm ütles peale video ära vaatamist, et teda kaitsta on väga raske. «Olukord algas sellest, et ta sõimas politseid. Edasi läks ta ähvardavaks ja vehkis kätega, hakkas loopima asju ja siis tegi ta kõige suurema vea, nimelt kõikides riikides on see, et politsei korraldustele tuleb alluda, aga ta ei allunud. Kui politsei korraldustele ei alluta, siis on neil õigus jõudu kasutada. Soome politsei tegeleb üsna vaoshoitult.»

Kohus Mart Kuusi üle toimub suvel, kus teda süüdistatakse raskete kehavigastuste tekitamises politseinikele, politseile vastuhakus, avaliku korra rikkumises ja vara hävitamises. Võimalik vanglakaristus on üks aasta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles