Põhja-Korea süüdistab CIAd Kim Jong-uni mõrva plaanimises (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un
Kim Jong-un Foto: Getty images/ScanPix

Uudisteagentuuri AFP teatel süüdistab Põhja-Korea USA Luure Keskagentuuri (CIA) Kim Jong-uni mõrva plaanimises, kasutades selleks biokemikaali.

Põhja-Korea väite kohaselt olevat USA sellesse kaasanud ka Lõuna-Korea, mille agente tahetakse Kimi tapmises kasutada ning liidri ootamatu surm leiaks aset Pyongyangis mõnel avalikul sündmusel.

Kim Jong-un / Getty Images/Scanpix
Kim Jong-un / Getty Images/Scanpix Foto: Getty images/ScanPix

Põhja-Korea on lääne kehtestatud sanktsioonidest hoolimata jätkanud tuuma- ja raketikatsetusi, samas ähvardades lääneriike, kaasa arvatud USAd, tuumarünnakuga.

Hiina on mõnevõrra Põhja-Korea toetajaks ja põhiliseks kaubanduspartneriks olnud, kuid USA on avaldanud Hiinale survet, et ta selle toetuse lõpetaks.

Hiinlasi teevad Põhja-Korea militaarkatsetused murelikuks, kuna katsepolügoonid on kahe riigi piiri ja Paektu vulkaani lähedal. Oletatakse, et katsetused võivad aktiveerida vulkaani, mille pursked võivad olla katastroofilised. Seega on ohus ka piiri ja selle vulkaani lähedal elavad hiinlased.

Põhja-Korea on mitme aasta jooksul teinud rea läänevastaseid rünnakuähvardusi, kuid midagi konkreetset ei ole veel korda saatnud. Põhja-Korea asjatundjate arvates üritab see paariariik näidata end võimsamana kui tegelikult on ning osa relvastusest võib olla butafooria.

Kimi dünastia on olnud Põhja-Koreas võimul alates 1949. aastast ja hoidnud oma riigi kodanikke propaganda abil ajupestuna, luues ülejäänud riikidest pildi kui vaenlastest.

Kimi suguvõsale ei ole salatapmised võõrad, sest väidetavalt lasi Kim Jong-un salamõrvaritel tappa oma vanema venna Kim Jong-nami tappa. Kim Jong-nam suri selle aasta 13. veebruaril Kuala Lumpuri rahvusvahelises lennujaamas pärast seda, kui teda mürgisüstiga torgati.  Aastaid Hongkongis elanud vend oli Põhja-Korea režiimi karm kriitik. 

Kim Jong-nam ja Kim Jong-un (paremal)
Kim Jong-nam ja Kim Jong-un (paremal) Foto: TOSHIFUMI KITAMURA/AFP/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles