Uue kunsti muuseumis on vaadata Mats Õuna aktifotod

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue kunsti muuseumis on üleval Mats Õuna aktifotod.
Uue kunsti muuseumis on üleval Mats Õuna aktifotod. Foto: Illustratsioon

Pärnu uue kunsti muuseumis saab teisipäevast, 29. märtsist vaadata Mats Õuna aktifotode näitust "Best of Bestbefore".

Mats Õuna retrostiilis aktifotod balansseerivad fotograafia ja kujutava kunsti piirimail. Näituse korraldajate kirjelduse kohaselt on tegu eeskätt klassikaliste reeglite vaimus tasakaalustatud kompositsioonidega, mis pelgalt teostatud fotograafia vahenditega. Stilistika, mis tugineb umbes sajandivanusele atmosfäärile, tuleneb loogilist rada pidi autori lapsepõlvest: vanemad olid vanavarakogujad ja kodu kui antiigikauplus. Piltide esemeline keskkond kuulub autori igapäevaelu juurde.

Näituse töödest ei tuleks otsida vaimselt rammusaid allhoovusi ega metatasandeid. Tegu on puhtalt visuaalse esteetikaga, mis on materialiseerunud just selliste piltide kujul. Kui üldse, siis võiks Mats Õuna (foto)loomingu puhul kontseptsioonina arvesse tulla üksnes soov rehabiliteerida tänapäeva massikultuuri labastatud ja devalveeritud alasti naisekeha.

Peale diplomijärgse teatrikunstnikutöö on autor tegutsenud jooksul kujundaja, kunstiõppejõu, ajakirjaniku, raadio saatejuhi, graafilise disaineri ja keraamikuna, õpetanud matemaatikat ja poisslastele käsitööd, juhtinud rokiklubi Woodstock. Praegu töötab toimetaja ja fotograafina ajalehes The Baltic Guide.

Alates 2005. aastast on Mats Õuna loominguline tegevus keskendunud fotograafiale (ja keraamikale). Fotograafias on eelistatud valdkonnad teatri-, akti- ja kontsertfoto.

Just kontsertfotoga sai viis aastat tagasi alguse Õuna ulatuslikum näitusetegevus. Neid on olnud Tallinnas, Viljandis, Tartus, Jõhvis, Võrus, Karksi-Nuias. 2006. aastast osaleb Õun festivali “Jazzkaar” fototoimkonnas.

Aktifotonäitused on viimaste aastate jooksul toimunud Tallinnas, Tartus, Narvas, Viljandis, Rakveres, Haapsalus ja Suure-Jaanis. Piiritagustest esinemistest võiks mainida osalemist 2009. aastal Novosibirski biennaalil ja 2010. aastal rahvusvahelisel aktikunstinäitusel Riias Birkenfeldsi galeriis.

Näitus jääb Pärnu uue kunsti muuseumi avatuks 1. maini.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles