Video: mustvalge optiline illusioon, mis tekitab peavalu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustvalge optiline illusioon
Mustvalge optiline illusioon Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Sotsiaalmeedias levib uus mõistatus, millel on näha musti ja valgeid riste, mis pidevalt muutuvad.

Sellest tehtud videot vaadates tekib küsimus, kas ristid on mustad ja taust valge või vastupidi.

Mustvalge optiline illusioon
Mustvalge optiline illusioon Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Vaatajate sõnul näitab see optiline illusioon, et kord saab ühte ja siis teist asja esile tõsta. Siinsel juhtumil tuleb tähelepanu pöörata mustale ja siis valgele.

Mitmed seda ristide pöörlemise videot näinud teatasid, et selle vaatamisel tekkis neil peavalu.

Videot kommenteerinute sõnul põhineb see optiline illusioon taanlasest psühholoogi Edgar Rubini 1915. aastal avaldatud visuaalse välja organiseerimise teoorial.

Selle teooria järgi jaotame ambivalentsed kujundid figuuriks ja fooniks. Kujundeid vaadates tajutakse kord ühte ja siis teist kesksena, siis aga taustana.

Selle fenomeniga seondub ka pöördumise ehk reversiooni mõiste, milles figuur muutub fooniks ja foon figuuriks.  Seega ei ole sellistel optilistele illusioonidele õiget ega vale vastust, vaid kõik on pidevas muutumises.

Edgar Rubinit tuntakse ka ta kuulsast Rubini vaasist, millel on näha nii valget vaasi kui ka kahte tumedat inimnägu, mis üksteise suunas vaatavad. Ja ka selle puhul kehtib figuur ja foon.

Rubini vaas / wikipedia.org
Rubini vaas / wikipedia.org Foto: Wikipedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles