Teatrikuu lõpetavad uued lavastused

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastaja Andres Noormets.
Lavastaja Andres Noormets. Foto: Ants Liigus

Täna ja kolmapäeval näeb Pärnu Endlas uuslavastusi: Küünis esietendub täna õhtul Andres Noormetsa lavalugu „Lõpp“ ja 30. märtsil viib ühe korra teatriõhtu „Kirjad Endlale“ vaataja kutselise Endla teatri algusaega.

Täna õhtul jõuab Küüni lavale Šveitsi näitekirjaniku Lisa Stadleri tõsine komöödia „Lõpp“. Lavastus räägib elutähtsatest otsustest ja nendega kaasnevast vastutusest.

Kultuuride konfliktist

Stadleri 2005. aastal ilmunud näidend vaatab neid paljusid küsimusi ja küsitavusi, mis tekivad mõnel inimesel tähtsate otsuste tegemisel. Loo keskmes on mees, kes on otsustanud teisele poole minna. Enne on ta enda juurde kutsunud omale kõige olulisemad inimesed.

Lavastaja Andres Noormetsa sõnade kohaselt räägib lavastus kultuuride konfliktist, sellest olukorrast, mida pidas silmas Angela Merkel, kui kuulutas multikulti kriisi. Juttu tuleb vabadusest ja tahtevabadusest, omamisest ja olemisest, armastusest ja ükskõiksusest, nii elust kui surmast.

„Kas lõpud elus võivad tulla tellitult nagu ajaleht postkasti? Kas iga sammu on võimalik täpselt planeerida? Mida siis teha ja kuidas olla, kui olukord on kurb, valus ja naljakas ühtaegu?“ küsib lavastaja.

Näidendi tõlkis Olav Mengel. Andres Noormets on ühtlasi etenduse kunstnik ja muusikaline kujundaja. Mängivad Sepo Seeman, Piret Laurimaa, Liis Laigna ja Ago Anderson.

Linastuvad portreefilmid

Kolmapäeva õhtul jõuab Endla suures saalis lavale ühe korra projekt „Kirjad Endlale“.

Teatriõhtu viib vaataja tagasi aastasse 1911, kui asuti avama kutselist Endla teatrit ja noored kõikjalt Eestist kirjutasid sooviavaldusi hakata vast avatavas teatris näitlejaks.

1911. aasta alguses avaldas Endla selts tolleaegsetes suuremates ajalehtedes üleskutse, millega sügisel avatavasse Endla teatrisse otsiti professionaalseid näitlejaid. Esialgu lubati katsed läbinud võtta truppi prooviajaga, hiljem aga ehk täiskohaga tööle.

Kirju tuli kogu riigist, tänini on neist Eesti teatri- ja muusikamuuseumis säilinud ligikaudu 40. Neid kirju kuuleb publik 30. märtsi teatriõhtul.

Ajas tagasi vaatava teatriõhtu lavastab Endla pealavastaja Tiit Palu, materjalid kogus Endla dramaturg Triinu Ojalo. Laval on näitlejad Triin Lepik, Sten Karpov ja Jaanus Mehikas. „Kirjad Endlale“ tähistab käimasolevat Endla 100. hooaega.

29. märtsil ja 11. aprillil on Küünis kinoõhtu, kus näeb kaht sel aastal ekraanile jõudnud Eesti filmi.

29. märtsil on võimalus vaadata kahel seansil portreefilmi „Kuku: Mina jään ellu“ ja 11. aprillil filmi „Kirjad Inglile“.

„Kuku: mina jään ellu“ on valus portreefilm Eesti filmi dramaatilise saatusega suurkujust Arvo Kukumäest. Alkoholismist paranev Kuku otsib viisi, kuidas võita tagasi usaldus, mille ta on oma pikkadel joomahoogudel maha mänginud. Filmi on teinud Andres Maimik, Kaidi Kaasik, Martin Männik ja Arvo Kukumägi.

Esimese seansi Küünis juhatab sisse Andres Maimik ja filmi järel toimub väike vestlusring.

Sulev Keeduse film „Kirjad Inglile“ räägib Afganistanis sõdinud ja koduste teada seal hukkunud Jeremia Juunas Kirotajast, kes 21 aastat hiljem naaseb Eestisse isa matustele.

Jagatakse teatriauhindu

Endla publiku lemmikud selguvad 1. aprillil enne „Mees, kes teadis ussisõnu“ etendust.

Eesti teatriliit on valinud auhindade nominendid eelmise aasta saavutuste eest teatris. Auhinnad antakse kätte homme Eesti draamateatris.

Endla teatri rahvast on tänavu nominentide seas harvalt, Salme Reegi auhinnale kandideerib lastelavastuse “Timbulimbu ja talv” loominguline meeskond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles