Parimad eurolaulud said uue kuue

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontserdikava «Legendaarsed Eurovisiooni hitid» orkestriproove teeb Tarmo Leinatamm esialgu Elleri kooli saalis.
Kontserdikava «Legendaarsed Eurovisiooni hitid» orkestriproove teeb Tarmo Leinatamm esialgu Elleri kooli saalis. Foto: Margus Ansu

Tartus algasid Tarmo Leinatamme juhatusel orkestriproovid kontserdikavaga «Legendaarsed Eurovisiooni hitid», mida Turu konservatooriumi ja Elleri kooli muusikaõppurid esitavad aprilli keskel nii Soomes kui Eestis.



Kontsertidel, mis toimuvad 13. aprillil Euroopa kultuuripealinna Turu Sigyn-hallis, 15. aprillil Jõhvi kontserdimajas ja 16. aprillil Vanemuise kontserdimajas, saab kuulata parimaid eurolaule aastatest 1956–2009. Kõik lood,  sealhulgas «Volare» (Itaalia), «Dinge dong» (Holland), «Dschinghis khan» (Saksamaa), «Everybody» (Eesti) ja «Hard rock hallelujah» (Soome), on saanud uue kuue.

«Projekti keerukaimaks osaks osutus laulude originaalseadete hankimine – selgus, et enamik neist on kas kadunud või pole kättesaadavad,» märkis Elleri kooli kontserdiosakonna juhataja Merle Kollom. «Suure töö tegid arranžeerijad Andrus Rannaääre ja Timo Lehtovaara, kellelt telliti spetsiaalsed seaded.»

Õhtujuhid on Laura Peterson ja Tero-Pekka Henell. Sümfooniaorkestri ja rütmimuusika võimalusi ühendavat muusikute kollektiivi juhatavad Tarmo Leinatamm ja Marko Autio.

Elleri orkestrit nimetas Leinatamm sümpaatseks õpilasorkestriks. Laulude seaded on tema sõnul originaalilähedased. «Aga tolleaegset kõlapilti on raske saavutada ja me ei hakka seda püüdmagi,» lisas ta.

Kuidas käib dirigeerimine... («Dirigeerimine käib niiviisi, et võtad kepi kätte ja vehid,» torkas Leinatamm vahele.) ..., kui dirigente on kaks?

«Meil on Markoga veel otsustamata. Me ei lasknud kavassegi trükkida, kes mida juhatab,» ütles Leinatamm. «Me oleme küllaltki sarnase loomuga mehed – avalad ja lahtised, kui ma tohiksin enda kohta nii arvata –  ja seepärast me otsustame ilmselt lava taga, et kes enne kepini jõuab, see saab juhatada.»

Rikkalikult isiklikke eurolauluvõistluse-kogemusi saanud Leinatamm valmistab Elleri kooli parimaid õpilasi ette selleks, et nad oleksid Turu muusikaõppuritega laval õlg õla kõrval võrdsed. Tartus on tal käsil veel üks muusikaline töö pedagoogilisel eesmärgil.
Nimelt tuli eelmisel nädalal Vanemuises mängukavasse «Aja lugu muusikas.

Klassitsism», mille alapealkiri on «Tarmo Leinatamme ja Hannes Võrno muusikaline ajalootund». Järgmine tund on 7. aprillil Vanemuise väikeses majas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles