Anu Saagim paljastas «Ringvaates» šokeeriva otsuse tagamaad: ma ei hakka oma endisele tööandjale pangega solki krae vahele kallama! (2)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Saagim Ringvaates
Anu Saagim Ringvaates Foto: ERR

Elu24 endine peatoimetaja Anu Saagim, kes lahkus täna poolte kokkuleppel ametist, rääkis «Ringvaates» oma otsuse tagamaadest.

Anu Saagim: Ma olin endale valmis mõelnud, et kui ma suudaksin Postimehes vastu pidada viis aastat... Ja kümme aastat on läinud nii, et mul on tunne, et ma oleks seal ainult mõned aastad olnud. See sõit on olnud kohutavalt kiire; tulistamine iga päev, vahet ei ole, kas on pühad, nädalavahetus, hommik, õhtu, öö - kui tuleb mingi põnev asi, siis meie oleme - või olime - alati valmis. Nüüd on see läbi. See on pisut kurb, aga selline suur vabanemise tunne on ka. Viimased paar kuud olen ma seal tööpostil olnud väga õnnetu.

Marko Reikop: Mida see poolte kokkulepe tähendab? Kui suur kontsern tahab sinuga mingi «poolte kokkuleppe» sõlmida, siis see tähendab, et ega sul seal mingeid tingimusi esitada ei ole? Öeldakse, et mine nüüd minema ja sa võtad oma asjad ja lähed.

Saagim: Ei, see päris nii ka ei ole. Poolte kokkulepe on minu arust pigem see, et üks ei taha ja teine ei saa ja kolmandale ei kõlba. Siis sa leiad mingi kompromissi. Minu jaoks tähendab poolte kokkulepe seda, et ma ei lahku sealt kibestununa. Ma ei hakka kindlasti oma endistele tööandjatele pangega solki krae vahele kallama. Ehk siis me läheme lahku sõpradena, mis oleks igas suhtes äärmiselt ideaalne. 

Sa ütlesid, et sa tundsid end viimased paar kuud õnnetuna. Miks?

Mu silmades hakkas kustuma sära, mu jalg ei olnud enam nii kerge tööle minnes ja mul tekkis stress. Mul ei ole stressi olnud üle kaheksa aasta! Ütleme nii, et mul pole üheksa aasta jooksul olnud tunnet, et ma «pean» tööle minema. Nüüd viimased kuud oli mul tööle raske minna ning ma olin kurb ja õnnetu. 

On see seoses sellega, et Postimees on omanikku vahetanud ja sellel on uus juhtkond? Sellega seoses on mitmed tuntud inimesed lahkunud.

Kindlasti on see üks põhjus. Aga ma ei heida seda kellelegi ette. Mina arvan nii, et kui mina oleksin uus juht ja tahaksin midagi uut genereerida ja luua ning mul oleks oma nägemus, siis mina lööksin ka platsi puhtaks. Ja kui mingid inimesed ütlevad mulle, et ei, see ei sobi, siis ma ütlen, et kuule, uks on seal ja kao välja või istu maha ja tee seda, mida sulle öeldakse! Minu meelest see on õige ja mina teeksin samamoodi. 

Eelmine kord intervjueerisin sind aastal 2008 ja täpselt samadel asjaoludel. Sind aeti ajakirjast Just! minema või sa ütlesid, et sina ei taha teha, nagu nemad tahavad. Ma saan aru, et situatsioon on täpselt sama?

Jah. Mul ongi selline déjà vu tunne. Täna, kui korkisime seal lahti šampanja ja tegime lahkumispeo, siis ma ütlesin, et mul on viimased kuud olnud déjà vu tunne. Ma mäletan, kui ajakiri Just! oli kunagi sõltumatu ja tegi seda, mis meeldis ja mis müüs. Ajas mõned inimesed närvi, aga teised pani rõõmust plaksutama. Töötasime nagu pöörased ja puhtast entusiasmist. Ühel päeval omis selle ajakirja suurärimees ehk Kalev Meedia ja Oliver Kruuda ning meile osteti väga uhked kontoriruumid. Tool maksis 4000 krooni toona! Meie peade kohale pandi küll kaamerad, et jälgida, mida me seal arvutis täpselt teeme ja meile öeldi, kellest ja kui palju me tohime kirjutada. 

Nüüd me teame, mis sellest kõigest on saanud. Kas sa ennustad samasugust...?

Viimased kuud on olnud selline déjà vu, et ma mõtlesin, kas ma näen seda unes või on see ilmsi! Ma võiksin selle stsenaariumi ette ära kirjutada.

Selle tulemusel kadus Just! üldse turult ära. Kas sa ennustad Elu24-le sama, et see kaob turult ära?

Ma kardan, et sellisel moel Elu24 kindlasti edasi ei lähe. Kuigi ma olen ise ka viimasel ajal rääkinud, et Elu24 muutus hästi toredaks, leebeks, heatahtlikuks, siis päris sellega, et oi, osta punaseid õunu ja seal ei ole ühtegi ussiauku - päris nii ei müü sa isegi ühte head meelelahutusportaali.

Millest sind sunniti kirjutama, millest sa ei tahtnud?

Mind ei ole kunagi sunnitud. Ma olen alati saanud teha, mida ma tahan. Kui mul on selline tunne, et ma loon mingi brändi, siis mul on mingi visioon ja ma tean, et see müüb. Ja see on müünud väga hästi.

Mis siis on müünud läbi Elu24 ajaloo kõige rohkem? 

Te teate ju kõik, et sealt on sündinud need staar-staar-staarid. Järsku ilmusid eikuskilt staarfotograafid, staarmeikarid. Ja nad tõesti müüsid!

Kas Kalvi-Kalle on tõesti see, kes müüb? Et kui paned selle pealkirja, siis rahvas tuleb kohe ja loeb?

Absoluutselt! Sellised staarid meie endi seast müüvad väga hästi. Ma kordan veelkord: meelelahutus tähendab seda, et ma tulen õhtul koju või teen päeval väikese kohvipausi, viskan jalad korraks laua peale ja tahan ennast välja lülitada sellest koledast maailmast ning lihtsalt südamest naerda, pead vangutada või lihtsalt hoida peast kinni ja öelda, et see ei või olla tõsi! Selline huumorimoment peab elus olema. Meie üritasime seda teha. Ma arvan, et me õnnestusime suurepäraselt. Täna võibolla tahetakse rohkem näha sellist pehmust, hoolivust, et me oleme kõik nii ilusad ja vaata, mis mul seljas on, ja kuidas su lastel ja koerakesel läheb... See kõik on ka tore, aga sellist kihvtisust on ka ellu vaja. Ma tõesti soovin edu Elu24 uutele tegijatele!

Kuidas sa ise igapäevaselt välja said sellest staarjuuksurite ja Kalvi-Kallede maailmast?

Ei saanudki! See ei ole sugugi bravuuritsedes öeldud, aga igal kevadel ma mõtlesin, et nüüd aitab, ma ei suuda enam. See ei ole pärismaailm. Aga siis läksin uuesti selle ree peale ja nii palju nalja ja nii palju toredaid asju juhtus, et ma ei saanud sealt minema. Mul on isegi hea meel, et uued omanikud tahavad seda kelku natuke keerata ja võibolla mingeid muid maid minna avastama. Ma ei tea, kui hästi või halvasti see neil õnnestub, aga nii see on.

Mida sa ise tegema hakkad?

Ma ei saa hinge tõmmata! Mul on väikesed projektid Soomes. Panen täie rauaga edasi. Pakkumisi on tulnud. Ma olen selline hull inimene ja entusiast, et olen kohe nõus tegema ja täiega. Ma ise mõtlesin, et Anu, pea hoogu! Mine istu peegli ette korraks, vaata ennast ja mõtle. Ühel päeval ma olen 78, ma teen ikka sedasama asja ja järsku see on too much... 

Sa ei taha öelda, mis pakkumisi sa oled vastu võtnud?

Ma ei ole midagi vastu võtnud. Pakkumisi on tehtud ja need on hästi sümpaatsed. Aga ma peaks endaga selle dialoogi maha pidama, et oot, Anu, elus on midagi muud ka kui staarkoerad ja staarkassid. Et võta hoogu maha ja pea aru.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles