Urge raamatukogu kaks näitust uurivad inimeste tundeid

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildid Urge raamatukogu näituselt.
Pildid Urge raamatukogu näituselt. Foto: Erakogu

Kunstnik Reti Üpraus pani Urge raamatukogus üles korraga kaks näitust, “Teekond kriminaalsusest loovusesse” ja “Hingelt ära”, mida saab vaadata aprilli lõpuni.

Näituse “Teekond kriminaalsusest loovusesse” tööd on Üprausi jutu järgi valminud möödunud aasta jooksul nende noortega, kes olid määratud kriminaalhooldusalusteks.

“Noored, kes on läinud pahuksisse seadusega. Poisid ja tüdrukud. Proovisin neid toetada ja panna oma elu üle järele mõtlema, kasutades selleks loovaid kunstilisi tegevusi: nii joonistamist, maalimist, voolimist, kipsist maskide tegemist kui paberskulptuure,” kirjeldas Üpraus.

Alguses veidi võõristavana tunduv tegevus sai kunstniku sõnul noortele päris ruttu arusaadavaks ja muutus huvitavaks.

Et nende tööde eesmärk ei olnud Üprausi seletuse kohaselt saavutada kunstilist täiuslikkust selle klassikalises mõttes, vaid uurida kunsti kaudu inimeste tundeid, mõtteid ja käitumismotiive, oli tegemist huvitavate grupiseanssidega, kus iga noor sai ennast väljendada ja oma valminud kunstitööst rääkida just nii, nagu tema seda tegi ja tundis.

Näituse “Hingelt ära” tööd on valminud salongis Avatud Loovus. Needki pildid on loovate protsesside väljendus, mida on läbi viidud aasta jooksul grupitundides, kuid loojateks on töötud.

“Paljud tunnevad vajadust koos käia, oma muredest ja probleemidest rääkida ning teistega jagada, tegelemine värvidega, voolimine ja maalimine on toonud hinge rõõmu,” tähendas Üpraus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles