Video: Uus-Meremaad tabas võimas torm Cook

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Troopiline torm Cook NASA fotol
Troopiline torm Cook NASA fotol Foto: NASA/SIPA/NASA/SIPA/Scanpix

Meteoroloogide teatel tabas Uus-Meremaa Põhjasaare idarannikut võimast torm Cook, milles tuule kiirus võib ulatuda kuni 150 kilomeetrini tunnis ja sadada võib kuni 300 millimeetrit vihma.

Uus-Meremaa võimud on sel nädalal evakueerinud aladelt, kuhu torm saabus, tuhandeid inimesi, edastab BBC.

Torm peaks Põhjasaarelt liikuma edasi Lõunsaarele, kuid märgatavalt nõrgemana ja seega ei ole seal nii suurt ohtu kui Põhjasaarel.

Meteoroloogide teatel kaasnevad torm Cookiga kõrged lained ja paduvihm, mis võib tekitada maalihkeid.

Uus-Meremaa osad paigad, eriti aga madalamates kohtades asuvad linnad ja asulad on kuulutatud ohualadeks, kus koolid, kauplused ja ametkonnad suleti.

Tormiekspertide teatel tabas Uus-Meremaa Bay of Plenty ala eelmise tormi Debbie «saba», mis tõi kaasa üleujutuse, mille tõttu majadesse tungis vett ning nüüd võib see korduda.

Uus-Meremaa tormiala elanikud hakkasid juba varem puhast joogivett, süüa ja muud vajalikku varuma, et looduskatastroof üle elada.

Meteoroloogide andmetel tekkis nüüdne troopiline torm Cook möödunud pühapäeval Vanuatu juures ja liikus siis Uus-Kaledooniasse, kus tugev tuul ja vihm murdsid puid ja lõhkusid elektriliine.

Uus-Meremaa ilmaekspertide kohaselt on nüüdne torm Cook sama võimas kui oli 1968. aasta torm, mis räsis Uus-Meremaad korralikult.

Märtsi lõpus tabas Austraaliat torm Debbie, mille jäänused puudutasid ka Uus-Meremaad, tekitades paduvihmast tingitud üleujutusi nii Wellingtonis kui Aucklandis ning vee tõttu evakueeriti kõik Edgecumbe’i elanikud.

Võimude sõnul tekitasid torm Debbie jäänused suurt majanduslikku kahju, millest ei olda veel toibutud, kuid nüüd saabunud uus torm kahjustab keskkonda ja infrastruktuuri veelgi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles