Video: Valge Maja pressiesindaja Spiceri arvates ei kasutanud Hitler keemiarelva

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sean Spicer
Sean Spicer Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix

Valge Maja pressiesindaja Sean Spicer sattus üldise kriitika alla, kuna ta mainis Süürias toime pandud keemiarelvarünnaku kohta pressikonverentsil rääkides ka Adolf Hitlerit, kes tema sõnul ei julgenud Teise maailmasõja ajal keemiarelva kasutada.

Spicer võrdles natsijuhti Süüria presidendi Bashar al-Assadiga, samas rõhutades, et Hitler isegi ei mõelnud keemiarelva kasutamisele, samas al-Assad tappis sellega oma riigi kodanikke silmagi pilgutamata, edastab The Guardian.

Sean Spicer
Sean Spicer Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix

«Teise maailmasõja ajal ei kasutatud keemiarelva nagu praeguses Süüria sõjas kasutatakse Isegi selline vastik inimene nagu Hitler isegi ei kaalunud keemiarelva kasutamist,» lausus Valge Maja pressiesindaja.

Spicer täpsustas, et Hitler ei kasutanud keemiarelva oma rahva peal, nagu seda tegi al-Assad.

Sean Spicer
Sean Spicer Foto: Sipa USA/Sipa USA/Scanpix

Pressikonverentsil olnud reporter hüüdis siis Spicerile, et natsid tapsid juute gaasiga.

Segadusse sattunud Spicer vastas, et ta tänab reporterit selle märkuse eest ja ta selgitas, et rääkis rõhuga al-Assadil, mitte Hitleril.

«Minu eesmärgiks oli öelda, et al-Assad kasutas keemiarelva linnades oma elanike peal. Olen teiepoolse täpsustuse eest tänulik,» lisas Valge Maja pressiesindaja.

Spicer avaldas ka ametliku vabanduse.

«Minu eesmärgiks oli rõhutada Süüria presidendi jultumust kasutada keemiarelva oma rahva peal, samas tegin ebakohase viite natsidele ja holokaustile. Tegelikult ei saa Teise maailmasõja ajal ja praegu Süürias toimuvat võrrelda ning ma vabandan, et tegin sellise vea,» teatas Spicer.

Teise maailmasõja ajal kaotas elu umbes kuus miljonit juuti, kuid natsid hävitasid ka mustlasi, seksuaalvähemusi, poliitilisi dissidente ja kõiki, keda oma režiimile ohuks pidasid. Natsid kasutasid koonduslaagrites vangistatute hävitamiseks Zyklon B gaasi.

Kohe pärast Spiceri sõnavõttu hakati teda sotsiaalmeedias kritiseerima, et Spicer ei tea ajaloost mitte midagi või ei taha teada.

Mitmed juudi soost USA poliitikud ja senaatorid märkisid, et Valge Maja pressiesindaja peaks läbima ajalookursuse, sest ta tuleks teatud faktidega kurssi viia.  

«Põhimõtteliselt ta eitas holokausti. See on solvav kõikidele ameeriklastele, on nad siis juudid või mitte, samuti natside ohvritele,» teatas Twitteris demokraadist kongressi esindaja Kentuckyst, John Yarmuth.

USA juudikogukonnad mõistisd Sean Spiceri kummalise viite natsidele ja holokaustile hukka, sest Hitler tegelikult kasutas keemiarelva.

4. aprillil Süürias saset leidnud sariinirünnakus hukkus ligi 100 inimest, lääneriikide arvates oli selle rünnaku taga al-Assad ja Süüria armee.

Türgi võimud kinnitasid, et Süürias kasutati närvimürki sariini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles