Video: USAs käib inimjaht relvavargale, kes postitas president Trumpile ähvardusmanifesti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joseph Jakubowski
Joseph Jakubowski Foto: ROCK COUNTY SHERIFF'S OFFICE/AFP/Scanpix

USA politsei otsib juba ligi ühe nädala kahtlusalust mees, kes varastas Wisconsinis Janesville’is asuvast  Armageddoni relvakauplusest 16 relva ja saatis USA presidendile Donald Trumpile ähvardusmanifesti.

Politsei teatel on kahtlusaluseks 32-aastane Joseph Jakubowski, kes on relvastatud ja seega võib olla ohtlik, edastab cnn.com.

Joseph Jakubowski / Reuters/AFP/AP/SCANPIX
Joseph Jakubowski / Reuters/AFP/AP/SCANPIX Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Meest otsivad taga nii Wisconsini osariigi politseinikud kui ka Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) agendid. FBI lubas mehe tabamiseni viiva info eest 10 000 dollarit.

FBI taktikaline eriüksus abistamas Janesville'i politseid
FBI taktikaline eriüksus abistamas Janesville'i politseid Foto: Angela Major/AP/Scanpix
FBI eriüksus abistamas Janesville'i politseid
FBI eriüksus abistamas Janesville'i politseid Foto: Angela Major/AP/Scanpix

NBC News teatel võttis Jakubowski varguse käigus poest lisaks relvadele kaasa ka kuulivesti ja kiivri. Politsei leidis mehele kuuluva auto pool tundi pärast Janesville’is toime pandud vargust sündmuskoha lähedalt.

Janesville'i Armageddon relvakauplus, millest Joseph Jakubowski relvi varastas
Janesville'i Armageddon relvakauplus, millest Joseph Jakubowski relvi varastas Foto: Angela Major/AP/Scanpix
Joseph Jakubowski Janesville'i relvakaupluse turvakaamera salvestisel / Reuters/AFP/AP/SCANPIX
Joseph Jakubowski Janesville'i relvakaupluse turvakaamera salvestisel / Reuters/AFP/AP/SCANPIX Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Mees saatis ka president Trumpile suunatud 161-leheküljelise manifesti, mis politsei esindaja Troy Knudsoni andmetel jõudis Valgesse Majja.

Politsei andmetel kritiseerib Jakubowski selles manifestis nii võime kui religiooni, mille tõttu politsei hoiatas Washingtoni ja Wisconsini piirkonna kirikuid võimalike rünnakute eest. Samuti on kriitika all haridus ja koolid ning ka haridusasutustele anti rünnakuhoiatus.

Ameeriklane kirjutab manifestis, et ta tunneb end riigi ja võimuesindajate poolt ahistatuna, mille tõttu ta pidi enda kaitseks midagi ette võtma.

Kuna Wisconsinis on käimas inimjaht, siis andsid võimud käsud sealsed lasteaiad ja koolid mõneks ajaks sulgeda.

FBI käitumisanalüütikud ja psühholoogid uurisid Jakubowski kirja, et saada ülevaade ta vaimsest seisundist ja andmeid ta võimaliku asukoha kohta.

Politsei avalikustas nutitelefoniga tehtud video, millel on Jakubowskit näha Wisconsinis Janesvillis postkontoris paksu ümbrikku postitamas, sellel on president Donald Trumpi nimi ja Valge Maja aadress. Samuti on sellel Joseph Jakubowski nimi ja elukoha aadess.

Wisconsini politsei sõnas pressikonverentsil, et Jakubowski hakkas enne relvaröövi ja manifesti saatmist ootamatult huvituma USA sise- ja välispoliitikast.

Jakubowskit tundva isiku sõnul plaanis mees relvavargust ja mingi rünnaku tegemist, kuid ta ei täpsustanud detaile.

«Manifesti ja käitumise järgi saab oletada, et ta on pettunud nii USAs, riigijuhtides kui ametnikes ehk kogu süsteemis. Ta lihtsalt vihkab kõiki. Pingutame, et ta tabada enne, kui veel suuremat kahju tekitab,» sõnas Wisconsini Rocki piirkonnas politseijuht Robert Spoden.

USA meedia teatel sai Jakubowski 2008. aastal kohtuliku karistuse, kuna ta üritas politsenikult relva varastada. Lisaks on ta toime pannud mitmeid poevargusi ja süütamisi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles