Üks Stockholmis hukkunutest on sõpradega kohtuma pidanud belglanna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hukkunute mälestamine Stockholmis
Hukkunute mälestamine Stockholmis Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix

Möödunud reedel, 7. aprillil toimus Rootsi pealinnas Stockholmis terrorirünnak, milles hukkus neli ja sai vigastada umbes 20 inimest.

Elu kaotanute seas oli ka 1,5-aastase poja ema, 31-aastane belglanna Mailys Dereymaeker, kes oli Stockholmis esimest korda ja tahtis kokku saada sinna samal ajal saabunud sõpradega, kuid hukkus enne, kui sõpradega kohtus, edastavad iltasanomat.fi. ja Aftonbladet.  

Stockholmi kesklinna Drottningatani ja Olof Palme tänava nurgal toimunud veoautorünnaku kahtlusalune on 39-aastane Usbeki päritolu Rahmat Akilov.

Belgia meedia teatel töötas Mailys Dereymaeker Brüsselist lõunasse jäävas Halles põgenikekeskuses psühholoogina. Lisaks tegeles ta muusikaga, mängis flööti ja õpetas lastele muusikat.

Halle linnapea Dirk Pieters sõnas, et rünnaku ajaks ei olnud naise sõbrad veel kohtumispaika jõudnud ja ta oli seal üksinda. Linnapea teatel toetavad nad hukkunud naise vanemaid ja teisi pereliikmeid.

Kui uudis Stockholmi rünnakust jõudis meediasse, hakkasid vanemad tütrele helistama ja üritasid temaga kontakti saada, kuid see ei õnnestunud.

Belgia saatkond Stockholmis teatas, et üks ohvritest võis olla belglane, kuid isikute tuvastamine võttis aega.

«Ta ei olnud tööreisil, tegemist oli vaba ajaga, mil ta tahtis kohtuda sõprade ja Rootsi kolleegidega, et koos aega veeta,» lisas Halle linnapea.

Linnapea sõnul ei tundnud ta Mailys Dereymaekerit, kuid tunneb isiklikult tema vanemaid, mille tõttu on tal ka väga raske olukord. 

Stockholmis kaotas elu neli inimest, teada on veel ühe hukkunu nimi, kelleks on 41-aastane britt Chris Bevington, kes töötas Spotify juhina.

Rootsi Julgeolekuteenistuse (säpo) teatel hakkasid nad nüüdses rünnakus kahtlustataval Akilovil silma peal hoidma üks aasta tagasi, kuna ta postitas sotsiaalmeediasse kahtlust äratanud materjali, samas ei peetud teda rünnakut korraldada võivaks isikuks.

Usbekistanist pärit Akilov tahtis Rootsis asüüli saada, kuid ei saanud ja möödunud aastal langetasid Rootsi migratsioonivõimud otsuse ta riigist välja saata.

Hukkunute mälestamine Stockholmis
Hukkunute mälestamine Stockholmis Foto: Reuters Staff/REUTERS/Scanpix
Hukkunute mälestamine Stockholmis
Hukkunute mälestamine Stockholmis Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles