Kanada ajaloolane: Šotimaa peaks lahkuma Ühendkuningriigist ja liituma Kanadaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken McGoogan
Ken McGoogan Foto: Wikipedia.org

Kui Šotimaal valmistatakse ette teist iseseisvust puudutavatat referendumit, tegi Kanada kirjanik ja ajaloolane Ken McGoogan ettepaneku, et Šotimaa võiks Kanadaga liitu astuda.

McGoogani arvates oleks sellel alliansil jumet, sest tegemist on heal järjel maadega ning tänapäeva tehnikaajastul ei mängi geograafiline kaugus rolli, edastab BBC.

Kirjanik rõhutas, et Šotimaa on Kanadale kuuluvale Newfoundlandile lähemal kui USA-le kuuluv Hawaii saarestik on 31. osariigile Californiale.

Šotimaa lipp
Šotimaa lipp Foto: Chris Clark/PA Wire/Press Association Images/Scanpix
Kanada lipp
Kanada lipp Foto: Lars Hagberg/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Möödunud nädalal hääletas Šotimaa parlament selle poolt, et küsida Briti valitsuselt luba iseseisvusreferendumiks.

McGoogani sõnul saab ta aru, miks šotlased on vihased Suurbritannia otsuse peale lahkuda Euroopa Liidust, sest šotlaste arvates on britid neid alt vedanud.

McGoogan jätkas, et kui Šotimaa liituks Kanadaga, saaks ta enam iseseisvust ja võimu, kui tal on praegu Ühendkuningriigis. Šotimaast saaks Kanada kõige suurem provints, kus elab 5,3 miljonit inimest, kes annavad Kanadale suurema poliitilise ja majandusliku võimsuse.

Kanadas elab miljoneid inimesi, kaasa arvatud McGoogan, kelle esivanemad on pärit Šotimaalt ning liituvad šotlased leiavad eest tugeva ja suure šoti kogukonna.

McGoogani sõnul on Kanada provintsidel rohkem iseseisvust ja otsustamisõigust, kui seda on Ühendkuningriigi eri osadel.

Kanada provintsidel on oma valitsus, ministrid, kohtu-, tervise- ja ja haridussüsteem. Osal provintsidel on ka iseseisev migratsiooniprogramm.

McGoogani sõnul on Kanada valitsussüsteem selline, et seal ei saaks mitte kunagi ükski osa minna «Brexiti» teed, sest selleks on vaja kõikide provintside nõusolekut.

Kirjanik jätkas, et kui Šotimaast saaks Kanada 11. provints, siis saaks Kanada «jala Euroopasse» ja Šotimaa saaks «jala Põhja-Ameerikasse» ehk kasu oleks mõlemapoolne. 

McGoogan tunnistas, et ega Šotimaa kohe «pea ees vette hüppama ei pea» ja seda ei võimalda ka Ühendkuningriigis kehtivad seadused, kuid Šotimaa võiks tegutseda aastate jooksul tasa ja targu nii, et lõpptulemuseks oleks Kanadaga liitumine.

Kanadas menuka raamatu «How the Scots Invented Canada and Celtic Lightning» autor McGoogan on pikka aega uurinud Šotimaa ja Kanada ajaloolisi seoseid ning tema arvates on Šotimaa ja ingliskeelne Kanada üksteisele väga lähedal.

Rohkem kui pooled Kanada peaministrid on Šoti päritolu, kuid seda päritolu on veel mitmed teised avaliku elu tegelased, sportlased ja näitlejad.

McGoogani sõnul on Kanada  «šotlaste käe- ja jalajälgi täis» ning oodatud on uute jälgede tegijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles