NASA katsetas Marsi skafandrit Antarktikas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA katsetas Marsi skafandrit Antarktikas
NASA katsetas Marsi skafandrit Antarktikas Foto: presstv.ir

USA kosmoseagentuur NASA katsetas tuleviku Marsi missioonide varustust, sealhulgas ka skafandrit Antarktikas ekstreemsetes tingimustes.

Marsi skafandri NDX-1 loojaks on Argentina kosmoseinsener Pablo de Leon, kirjutab foxnews.com.

De Leoni sõnul peaks see skafander kaitsma ekstreemsete keskkonnatingimuste, madala temperatuuri ja 75 kilomeetrit tunnis puhuva tuule eest.

Nüüd oli esimene kord, mil skafandriga tehti katseid Antarktikas Argentina baasis.

«Katsetasime esmakordselt seda skafandrit ekstreemsetes oludes ja sellisel viisil, et kui midagi läheb katki, siis ei ole võimalik seda kohe parandama hakata,» lausus De Leon.

100 000 dollarit maksev Marsi skafandri prototüüp on valmistatud 350 erinevast materjalist, kaasa arvatud kevlarist ja süsinikfiibrist.

Argentina baasi järgi sai katsetamismissioon nimeks «Mars in Marambio». Missiooni käigus simuleeriti Marsi kõndi, seal leiduva kaevandamist ja pinnasenäidiste kogumist. Kõik see toimus skafandrit kandes.

Skafander oli seljas selle loojal De Leonil, kelle sõnul ei teki selles klaustrofoobilist tunnet. Ka on skafandril süsteem, mis võimaldab välismaailmaga kontakti hoida.

Teadlased valisid Antarktikas Marambio baasi, kuna seal on kõige lihtsam igikeltsale juurde pääseda.

De Leoni sõnul on Antarktika parim paik Marsi missiooni treeninguks, kuna see on Maal üks väheseid saastamata paiku.

«Marss on väga erinevate keskkondade segu. Seal kõrbesid, esineb väga madalaid temperatuure ja tugevaid tuuli. Katsetame Marsi skafandrit võimalikult paljudes erinevates tingimustes,» lausus argentiinlane.

Uurijad loodavad, et esimene Marsi missioon saab teoks 2030. aastatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles