Liiga puhas kodu võib tekitada diabeeti haigestumist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga puhas kodu võib tekitada diabeeti haigestumist
Liiga puhas kodu võib tekitada diabeeti haigestumist Foto: SCANPIX

Teadlaste kinnitusel võib liiga puhas kodu tekitada laste diabeeti haigestumist.

Uurijate sõnul saab äärmuslikku hügieeni lääneriikide kodudes  seostada esimest tüüpi diabeedi  kasvuga, kirjutab Helsingin Sanomat.

«Laste diabeeti haigestumise ja mikroobide vahel on seos,» selgitasid uurijad.

Teadlased tegid katse, milles hiired pandi elama peaaegu bakteritevabasse ümbruskonda.  80 protsenti hiirtest haigestus sellises keskkonnas diabeeti. Bakteritega segatud jooki saanud hiirtest ei haigestunud aga mitte ükski.

Diabeeti haigestumise teooria põhineb väitel, mille kohaselt bakterite ja viirustevaba keskkond muudab inimese altimaks  immuunsüsteemiga seotud haigustele.

Uurijate eesmärgiks on nüüd leida inimorganismist sellised niinimetatud head bakterid, mis võivad takistada esimest tüüpi diabeedi arengut lapseeas.

Teadlased lisasid, et liiga puhta keskkonna ja diabeedi vahel on seos, kuid selle täpsustamiseks ja selgitamiseks on vaja veel uuringuid teha.

Diabeet on krooniline haigus, mille puhul tekivad insuliini eritumise või insuliini toime häired ning  veres tavalisest suurem glükoosisisaldus ehk hüperglükeemia.

Esimest tüüpi diabeet tekib lapse- või noorukieas. Selle diabeedi puhul  hävivad pankrease rakud ja insuliini tootmine on vähene või olematu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles