Soomes elav Iraagi pere kardab, et nad visatakse vastuvõtukeskusest tänavale (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikepere. Illustreeriv foto.
Põgenikepere. Illustreeriv foto. Foto: Graham Hughes/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Soomes sattus raskesse olukorda Iraagist pärit pere, kellel on neli last ja kes sai teate, et nad peavad vastuvõtukeskusest lahkuma.  

Soome migratsiooniametnike sõnul on tegemist perega, mis saadetakse riigist välja, kuna nende asüülitaotlus on kaks korda tagasi lükatud, edastab iltalehti.fi.

Pere sai teate, et kuna nende asüülitotust ei ole mitmel korral rahuldatud, siis ei saa nad 30 päeva möödudes selle kirja saamisest enam elada vastuvõtukeskuses ega rahalist toetust.

«Vastavalt otsusele ei ole teil enam õigust saada põgenikele määratud toetusi ja teil tuleb vastuvõtukeskusest lahkuda. Kui te ei ole nõus vabatahtlikult vastuvõtukeskusest lahkuma, siis vastuvõtukeskuse töötajad või politsei nõuavad teie lahkumist,» on Iraagi perele saadetud kirjas.

Pere teatel peavad nad täna vastuvõtukeskusest välja kolima ja nad kardavad, et politsei tõstab nad tänavale. Lisaks võidakse nende lapsed, kellest noorim on neljakuune, anda lastekaitseametnike kätte.

«Saime soomekeelse teavituse paar kuud tagasi, kuid alles nüüd selgus, mida see tegelikult tähendab,» teatas pereisa, kes lisas, et Soomes ei aita neid keegi, kui nad tänavale satuvad.  

Pere teatel on nad pärit Lõuna-Iraagist, kus pereisa töötas kuni 2015. aasta augustini tuletõrjes. Kuid siis andis Iraagi valitsus käsu, et nii selle pere pea kui veel paljud sealsed mehed peavad minema Anbari sõdima.

Iraaklase teatel oskab ta inimesi päästa, mitte sõdida ja ta langetas otsuse Iraagist lahkuda.

Iraagi pere oli ka peretüli keskpunktis, kuna pereisa on sunniit ja -ema šiiit ning ka see mängis kodumaalt lahkumises rolli.

Pere teatel valisid nad asülitaotluse esitamiseks Soome, kuna olid kuulnud, et seal austatakse inimõigusi, kuid nüüd on nad olukorras, kus neid õigusi ei austata.

Pereisa teatel ootab teda Iraagi ees viie aasta pikkune vanglakaristus, kuna ta loobus tuletõrjujatööst ja on armee desertöör. Iraaklane sai sõbralt talle kohtus langetatud otsusest koopia, millel on kirjas, et teda ootab ees vangistus.

Soome migratsioonivõimud usuvad pere juttu võimalikust vangistamisest, kuid see ei ole piisav, et neile Soome asüüli saaks anda.

Pereema teatel lahkuksid nad Soomest kohe, kui nei oleks Iraagis paik kuhu minna ja seal oleks tööd.

Pere kõige vanem laps on kümneaastane poeg, kes vanemate sõnul saab hästi aru, mida nende jaoks tähendab Soomest väljasaatmine.

Põgenike vastuvõtukeskuse teatel ei visata seda perekonda täna tänavale ning maakonnavõimud abistavad neid nii peavarju, toiduga kui meditsiiniabiga.

Samas on selle pere olukord ikkagi keeriline, kuna enam ei ole neil õigus Soomes elada, kuid neil ei ole vajalikke isikut tõendavaid dokumente, mis võimaldaks neid Iraaki tagasi saata.

Pereliikmetel ei ole passi ega ID-kaarti, samas Iraak ei võta vastu isikuid, kelle identiteedi ja päritolu kohta neil andmedpuuduvad.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles