Fukushima tuumajaama töötajad on Jaapani uued «kamikazed»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fukushima tuumajaam.
Fukushima tuumajaam. Foto: SCANPIX

Jaapanis levis eile Fukushima tuumajaama töötaja sõnum, mille ta saatis oma kihlatule.

Mees kirjutas, et on nagu uue aja «kamikaze», sest ta on valmis oma elu andma, et teisi päästa, kirjutab abc.net.au.

«Kuigi ma võib-olla hukkun, ei ole see surm asjata. Mu tegevus aitab paljudel teistel ellu jääda,» kirjutas tuumajaama töötaja.

See sõnum sai avalikuks, kui keegi küsis Jaapani populaarsel suhtlusleheküljel, et mis on saanud radiatsiooni käes olevatest tuumajaama töötajatest.

Oma kallimalt sõnumi saanud naine avalikustas selle internetis küsitule vastuseks, kuid ta ei paljastanud mehe nime.

Jaapanlaste sõnul annab see sõnum hästi edasi, kui kangelaslikud on Fukushima tuumajaama  jäänud 50 töötajat. Lisaks töötajatele on seal ka Jaapani armee sõdurid, kes tuumajaama valvavad.

Tavaoludes töötab Fukushima tuumajaamas 800 inimest.

Sõna kamikaze (jumalik tuul) pärineb 13. sajandist, mil mongolite püüded Jaapanisse tungida nurjasid taifuunid ehk kamikaze`d, mis kahel korral nende laevastiku hävitasid.

Sõna kamikaze sai «enesetapupiloodi» tähenduseks 1944. aasta oktoobris, kui Filipiinidel loodi Jaapani viitseadmiral Takijiro Onishi juhtimisel erirünnaku (tokko) üksused, et hävitada liitlaste laevastik ida pool Filipiine.

Nende nimetus oli Jumaliku tuule eriründeväed. Hiljem laienes nimetus kamikaze kõigile Jaapani enesetapuüksustele, tokko-vägedele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles