Video: loodusfenomen muutis Austraalia järve roosaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia Westlake Parki järv
Austraalia Westlake Parki järv Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Lõuna-Austraalias Melbourne’i lähedal asuv Westgate Parki järv muutus mitte inimeste, vaid looduslike protsesside tõttu roosaks.

Kohalike võimude ja loodusekspertide sõnul on tavaline, et umbes märtsikuus muutub selle järve vee värvus, sellise kombinatsiooni annavad sealne kõrge soolsus, kõrged temperatuurid, päikesevalgus ja vihma puudumine, edastab news.com.au. 

Victoria osariigi parkide eest vastutava ametkonna teatel on järves palju vetikaid, mis toodavad vihma puudumise ja palavuse perioodil palju punast pigmenti, beetakaroteeni, mis on osa nende organismide fotosünteesist.

Vetikate beetakaroteeni tootmise suurenemist mõjutab ka sealne kõrge soolsus.

Melbourne’i võimud ja pargiametnikud soovitasid inimestel roosa veega mitte kokku puutuda, kuna see võib soolsuse tõttu tekitada nahakahjustusi.

Westlake Parki järvevesi muutub tavapäraselt siniseks tagasi Austraalia talvekuudel, mil temperatuurid on madalamad ja sajab vihma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles