Putini pressiesindaja: emotsionaalne ekstremism rikub Venemaa-USA suhteid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Peskov
Dmitri Peskov Foto: Mikhail Metzel/Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

Venemaa presidendi Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskovi teatel rikub ameeriklaste emotsionaalne ekstremism, mis väljendub erinevates rünnakutes ja süüdistustes, Venemaa ja USA suhteid.

Peskovi sõnul oli suhete rikkujaks näiteks USA väide, et Venemaa sekkus USA presidendivalimistesse ja seda õhutas ka USA meedia, käitudes nagu diplomaatilisi suhteid hävitav «buldooser», edastab The Independent.

«Ameeriklased peaksid mõtlema hakkama. Kas Venemaa on tõesti nii nõrk riik, et hakkab heast peast sekkuma asjadesse, mis meid otseselt ei puuduta? Miks pidi USA midagi sellist üldse ütlema,» lisas Peskov.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov Foto: Sergey Guneev/Sputnik/Scanpix

Putini pressiesindaja sõnul ei soovi Venemaa teiste riikide, kaasa arvatud USA, siseasjadesse sekkuda, vaid soovib USAs näha stabiilset riiki, mis käitub nagu tõsiseltvõetav partner.

«USA tegeleb emotsionaalse ekstremismiga, et näidata Venemaad kui poliitiliselt ja diplomaatiliselt mürgist riiki. USA tahab silm silma ja hammas hamba vastu, kuid nii ei saa rahvusvahelisi suhteid arendada,» jätkas pressiesindaja.

USAs lahvatas skandaal, kui ilmnes, et Trumpi valimiskampaania ajal suhtlesid mitmed ta nõunikud otse ja sageli Venemaa võimuesindajatega.

Poliitekspertide sõnul on selline suhtlus tavaline ja osa diplomaatiast, kuid ebatavaliseks tegi selle asjaolu, et suhtlus oli liiga tihe ja familiaarne.

Venemaa suursaadik USAs Sergei Kisljak kohtus väidetavalt mitme USA presidendi Donald Trumpi üleminekumeeskonna liikme, kaasa arvatud julgeolekunõunik Michael Flynni ja peaprokuröri Jess Sessionsiga.  Trumpi valitsuse nüüdne justiitsminister Sessions eitas seda senatis toimunud küsitlusel.

Venemaa suursaadik USAs Sergei Kisljak
Venemaa suursaadik USAs Sergei Kisljak Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Scanpix
Jeff Sessions / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix
Jeff Sessions / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

Trumpi endine nõunik Jeffrey Gordon sõnas, et ta kohtus Venemaa saadikuga USAs Kisljakiga viis kuud enne USA presidendivalimisi, et rääkida teemal, kuidas Moskva ja Washington saaksid koos paremini võidelda islamiäärmuslastega.

USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) ja Luure Keskagentuuri (CIA) andmetel üritasid Vene võimud mõjutada USA valimistulemust, rünnates demokraatide andmebaase ja andes sellega Trumpile soodsama positsiooni. Samas ei näidanud uurimine, et Trumpi nõunikud, kes suhtlesid venelastega, oleksid teinud demokraatide vastu suunatud küberrünnakutes Venemaaga koostööd.

Venelaste teatel kohtus Kisljak Trumpi nõunikega eesmärgil, et USA Venemaale kehtestatud sanktsioonid tühistaks.

President Trumpi väimees Jared Kushner kohtus möödunud aasta detsembris samuti Kisljakiga,  väidetavalt oli eesmärgiks Venemaa valitsusega parem side luua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles