Monika Helme: kui neiu leiab raha juuksepikendusteks, siis leiab ta seda ka abordiks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monika Helme: kui neiu leiab raha juuksepikendusteks, siis leiab seda ka abordiks
Monika Helme: kui neiu leiab raha juuksepikendusteks, siis leiab seda ka abordiks Foto: Radar

«Radar» käis kolme tegusa EKREsse kuuluva naise juures uurimas, milliseid väärtusi hindab konservatiivne Eesti naine ja kas EKREs räägib naine ainult siis, kui kana pissib.

Hendrika Näägo on aktiivne noorpoliitik, kes kandideerib sügisel kohalike omavalitsuse valimistel Mustamäel.

Helle Kullerkupp on kaaniterapeut, kes kandideerib Pärnus.

Helle-Moonika Helme on koduperenaine, kes kandideerib sügisel Tallinnas.

Neid kõiki ühendab see, et Eesti kõige konservatiivsemas erakonnas EKRE püüavad nemad poliitilist karjääri teha. Erakonnas, mille seitsmest riigikogu liikmest on kõik mehed. Ning erakonnas, kus valimiste nimekirjade alguses troonivad ainult mehed.

Monika Helme, nagu nime järgi mõistate on EKRE juhi Mart Helme abikaasa. Ta sai viimastel Riigikogu valimistel Läänemaa ringkonnast 2400 häält.

«Urve Tiiduse järel teine tulemus,» räägib Monika Helme. «Aga Riigikogus istuvad minust palju vähem hääli saanud kodanikud. Nagu näiteks Raivo Aeg ja Jaanus Karilaid.»

Monika istub kodus. Ta on EKRE volikogu liige ja Läänemaa ringkonna juhatuse liige.

«Praeguste ühiskondlike normide järgi on see, et kui sa tahad naisena olla keegi, siis sa pead käima tööl ja ehitama kommunismi. Mina ütlen täiesti rahulikult, et mul on võimalus olla vabakutseline,» räägib ta.

«Ma näen praegu riigikogu tööd, mida Mart teeb igapäevaselt. Kui ma mõtlen praegu, et me mõlemad läheksime Mardiga hommikul tööle, siis ma ei kujuta ette, mis meie lastest saaks. Üks on 16 ja teine 12.»

EKREst on hetkel riigikogus seitse inimest. Neist kolm said Monika Helmest valimistel rohkem hääli, ülejäänud neli märgatavalt vähem. Vaadates numbreid, võiks Monika vabalt ise üks nende hulgast olla.

«Ma tean ise, mis ma väärt olen. Muidugi oleks ausam, kui meil oleks otsustajate hulgas inimesed, kes on saanud demokraatlikult selleks mandaadi.»

«Mart Helme on olnud minu iidol juba aastaid,» ütleb EKRE juhatuse liige ja Pärnumaa ringkonna esimees Helle Kullerkupp. «Ja siis ma mõtlesin, et lähen Mart Helmet kuulama. Ja astusingi EKRE liikmeks.»

See oli neli aastat tagasi. Igapäevaselt kaaniterapeudina töötav Helle valiti peatselt ka Pärnumaa ringkonna esimeheks. «Nii palju kui ma oma elu mäletan, olen ma kogu aeg liider olnud. Ma olin klassivanem, ma olin kursusevanem ja kui ma siia EKREsse astusin, siis mind valiti ka selle piirkonna või ringkonna esimeheks. Ehkki ma polnud enne absoluutselt poliitikaga tegelenud.»

Viimastel riigikogu valimistel sai Helle Pärnumaa ringkonnast 700 häält.

Hendrika Näägo on 22-aastane tudeng, kes akadeemilisel puhkusel olles aitab talitada emal Andre farmis. Ta liitus esimesel kursusel EKRE noorteühendusega Sinine äratus. Tema liitumine polnud juhus, vaid ta teadlikult tutvus kõikide erakondade maailmavaadetega ja valis enda jaoks EKRE.

On veidi üllatav, et tütarlaps, kes veel mõned aastad tagasi kandis tulipunaseid juukseid ja neete, valis enda jaoks konservatiivset maailmavaadet esindava partei. «Alguses, kui ma liitusin, siis ma kartsin küll, et nad vaatavad mind veidi imelikumalt.» Aga tänaseks on Hendrikast saanud Lääne-Tallinna ringkonna aseesimees.

Võtame kõigi kolmega jutuks EKRE põhimõttelised punktid. Esiteks, kõigile kolmele sümpatiseerib Ameerika president Donald Trump.

«Need, kes näevad, et Trump naisi ahistab, ega sa neile ei tee selgeks seda, et mina näen midagi hoopis muud,» räägib Monika Helme. «Minu meelest oli väga tore, kuidas nad Valgesse Majja läksid ja kuidas ta Melaniaga suhtles... Nad on ju ka tükk aega koos elanud, neil on ka laps ju... Mitte paralleele ma ei taha tõmmata, aga kui ma vaatan enda elu, siis ka meil on Mardiga suurem vanusevahe ja lapsed. Me käime ka käest kinni, aga mitte igal pool. Ma mõtlesin, et kuidas meie kahekesi selles olukorras oleksime olnud. Minu arust sai Trump väga hästi hakkama ja Melania sai väga hästi hakkama.»

Monika Helme elab igapäevaselt Mardi tegemistele Riigikogus kaasa ja poliitikast räägivad nad peres iga päev. «Mul on päris mitu ideed, mis tegelikult on käiku läinud ja väga hästi toiminud.» Monika meenutab siinkohal, et kui EKRE-le loosungit valiti, siis oli just tema see, kes kiitis sõnumit «On aeg». Samuti oli just tema see, kes soovitas Mardil ja Martinil minna kahekesi üle-Eestilisele ringsõidule ja esitada poliitilist stand-up’i. Nüüd kevadel hakkavadki mehed seda tegema.

Kuid tutvume ka teiste EKRE naiste poliitiliste põhimõtetega. Helle Kullerkupp Pärnust:

«Mind väga kurvastas see, kui tuli välja, et mitmed ministrid kandideerivad kohalikel valimistel. See on selline partide padusadu. No kas tõesti ministril pole muud teha, kui, vabandust väga, tulla kohalike omavlitsuste valimistele lolli mängima?! Pärnu volikogus istub isikuid, kes on saanud valimistel 20 häält, sest nad on saanud tänu peibutuspardile sisse.»

Kuid mida arvavad naised EKRE mõttest keelustada abort? Kõik kolm ütlevad, et keelustamisest pole juttu olnud, kuid Haigekassa ei peaks aborti rahastama.

Monika Helme leiab, et hiljutine seadus, mis lubab alates 16aastastel tütarlastel ise otsustada abordi üle, on väga vale. «Minu tütar on näiteks 12...»

Kui ta jääks nelja aasta pärast lapseootele, kas siis soovitate sünnitada? «Ma arvan, et me saaksime väga hästi hakkama.»

Kui aga Haigekassa ei rahasta, siis tekib küsimus, kes rahastab alaealiste aborte? 16-aastastel ei ole enda raha ju. Hendrika Näägo leiab, et see on tõesti probleem, mis vajaks arutamist ning millele vastust ei oskagi kohe pakkuda.

Nukatagused ämmaemandate punktid Monika Helme välistab. «Ega me ei ela mingis keskajas. Kas te kujutate ette, et meil tulevad mingid nurgatagused kllinikud?! Nalja teete või?! Ega need ka tasuta ei ole ju! Kas te arvate, et need on tasuta?!»

Ta rõhutab, et abort ei ole pereplaneerimise viis nagu Nõukogude ajal, mil enne ei kirjutatudki naistele rasestumisvastaseid vahendeid välja, kui naine polnud sünnitanud.

«Kui kellelgi väga vaja on, siis ta leiab selle raha,» räägib Monika Helme. «Täpselt samamoodi nagu ta leiab raha juuksepikendusteks või küünetehniku juurde minekuks.»

22-aastane Hendrika lisab, et tema tutvusringkonnas on mitmeid, kes on väga noorelt lapse saanud. «Kuid nad kõik on täna väga õnnelikud. Nad absoluutselt ei kahetse ja elu sees poleks teinud aborti. Kindlasti nad ka ei toeta seda.»

Kui küsida naiste käest, kas nad julgelt nimetavad end poliitikuks, siis pigem veel mitte. Helle Kullerkupp arvab, et hetkel pole EKREs ühtegi naist, kes võiks kandideerida kohalike omavalitsuste valimistel esinumbrina. Ka tema ise mitte. «Ma ei vääri seda. Kui ma vaatan, kui tark on Mart Helme, missuguste inimestega ta on kohtunud... Siis mina ei ole tasemel.»

Hendrika loodab Mustamäel kandideerides volikokku pääseda. «Iga inimene saab midagi muuta kui ta tahab. Vähemalt ma saan siis kunagi öelda, et ma proovisin ja tahtsin midagi teha, mitte ei vaadanud lihtsalt kõrvalt ja vingunud millegi üle.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles